Consiliul dă undă verde unui nou sistem de gestionare a frontierelor externe
Consiliul European, din care fac parte reprezentanții statelor membre, și-a dat acordul pentru lansarea treptată, pe o perioadă de șase luni, a noului sistem digital de gestionare a frontierelor externe ale spațiului comunitar.

Mihaela Mihai, 24.07.2025, 09:15
Se numește sistemul de intrare/ieșire sau Entry/Exit System în limba engleză – pe scurt EES și a fost gândit și reglementat încă din 2017 cu scopul de a moderniza gestionarea frontierelor externe ale Uniunii și de a combate în mod eficient furtul de identitate și migrația ilegală.
Practic, noul sistem va colecta datele din pașaport, amprentele digitale și imaginile faciale ale cetățenilor din țări din afara spațiului comunitar, care au șederi de scurtă durată într-un stat membru al Uniunii. Se renunță astfel la ștampilarea manuală a pașapoartelor.
Poliția de frontieră și organele de aplicare a legii vor avea prin noile metode acces la informații care le vor permite să verifice identitatea resortisanților țărilor din afara Uniunii și să afle dacă aceștia respectă perioada de ședere autorizată în spațiul european.
Bruxelles-ul dă asigurări că prin noul sistem, securitatea în interiorul Uniunii va fi consolidată, la fel și în Elveția și Norvegia care nu sunt membre ale Uniunii, dar fac parte din spațiul Schengen, de liberă circulație.
În momentul adoptării, Comisia și-ar fi dorit utilizarea integrală a noului sistem de gestionarea a frontierelor în statele membre. Au apărut însă temeri că sistemele IT nu ar face față unei cantități mari de date, iar Comisia a propus o lansare treptată.
Acum, noile reguli, avizate în Consiliu, permit statelor membre care doresc să implementeze treptat sistemul pe o perioadă de 6 luni, să facă acest lucru, oferind în același timp posibilitatea altor state să opereze sistemul la capacitate maximă încă din prima zi.
Până la finalul perioadei de tranziție, toate țările membre ale Uniunii trebuie să finalizeze înregistrarea completă în sistem a datelor colectate. În toată această perioadă, statele membre vor continua să aplice manual ștampile pe documentele de călătorie.
Noile reguli permit totodată statelor membre să suspende total sau parțial funcționarea sistemului la anumite puncte de trecere a frontierei, însă numai în circumstanțe excepționale (de exemplu, în cazurile în care traficul aglomerat ar conduce la timpi de așteptare foarte mari).
În final mai trebuie spus că în propunerea pentru viitorul buget pe 7 ani al Uniunii, Comisia Europeană prevede creșterea finanțării pentru gestionarea migrației, consolidarea frontierelor externe și pentru susținerea securității interne.