Consultare publică privind posibile contramăsuri europene la tarifele impuse de SUA
Comisia a lansat o consultare publică referitoare la posibile contramăsuri faţă de tarifele americane și pregătește totodată un litigiu la Organizația Mondială a Comerțului faţă de acestea.
Laurențiu Văduva, 13.05.2025, 10:00
Consultarea vizează importuri din Statele Unite în valoare de 95 de miliarde EUR, care acoperă o gamă largă de produse industriale și agricole.
Comisia se consultă, de asemenea, cu privire la posibile restricții asupra anumitor exporturi europene de deșeuri de oțel și produse chimice către Statele Unite, în valoare de 4,4 miliarde EUR.
Această consultare abordează atât tarifele universale ale Statelor Unite, cât şi cele pentru autoturisme și piese auto.
De când Statele Unite au impus taxe vamale nejustificate și dăunătoare, Uniunea Europeană a acordat prioritate găsirii unei soluții reciproc avantajoase și echilibrate prin negocieri, inclusiv în cadrul suspendării parțiale, de 90 de zile, a tarifelor anunțate de Washington. Aceste negocieri sunt în curs atât la nivel politic, cât și la nivel tehnic.
Uniunea Europeană continuă să pregătească posibile contramăsuri pentru a-și apăra consumatorii și industria, în paralel cu negocierile.
Să menţionăm că, deși consultarea publică este un pas necesar în acest proces, aceasta nu introduce în mod automat adoptarea de contramăsuri.
În paralel, Uniunea Europeană va lansa şi un litigiu împotriva Statelor Unite în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului cu privire la așa-numitele tarife și tarife „reciproce” universale pentru autoturisme și piese auto, prin depunerea oficială a unei cereri de consultări.
Comisia va continua să monitorizeze cu atenție şi posibila deturnare a exporturilor mondiale către piața europeană, în urma tarifelor americane impuse ţărilor terţe.
Comisia va continua şi negocierile cu alți parteneri comerciali pentru a găsi noi debușeuri de export și pentru a ne diversifica sursele de aprovizionare. De asemenea, vor fi continuate lucrările în curs pentru reducerea barierelor şi întărirea Pieţei Unice a Uniunii Europene.
Consultarea va rămâne deschisă până pe 10 iunie.
Pe baza rezultatelor ei, Comisia își va finaliza propunerea de adoptare a contramăsurilor și va consulta statele membre în cadrul așa-numitului proces de comitologie. Odată finalizat acest proces, Comisia își propune ca actul juridic care impune contramăsurile să fie gata de utilizare în cazul în care negocierile cu SUA nu produc un rezultat satisfăcător.
În paralel, odată ce UE își va prezenta în mod oficial cererea de consultări în cadrul OMC, cele două părți vor avea la dispoziție maxim două luni pentru a găsi o soluție convenită de comun acord. În cazul în care consultările eșuează, UE va putea solicita instituirea unui grup special, care va evalua fondul cauzei.