Cultura unește, arată cel mai recent sondaj Eurobarometru
Cultura, valorile și istoria sunt cei trei factori principali percepuți ca având cel mai puternic rol în dezvoltarea sentimentului de comunitate și integrare în rândul cetățenilor europeni, este concluzia unui sondaj Eurobarometru publicat ieri.

Gabriela Mitrovici, 09.05.2025, 10:38
Cetățenii sprijină cu fermitate schimburile culturale, libertatea artistică și condițiile de muncă echitabile pentru artiști. Aceștia solicită, de asemenea, un rol mai puternic al Uniunii pentru a proteja patrimoniul și a răspunde impactului noilor tehnologii, reiese din sondajul publicat ieri de Comisia Europeană.
Cultura și schimburile culturale ar trebui să ocupe un loc foarte important în Uniunea Europeană, spun 87 % dintre respondenți, iar 86 % afirmă că patrimoniul cultural este important pentru Europa. Pentru un procent similar, cultura și artele sunt importante pentru bunăstarea și dezvoltarea economică.
Libertatea artistică rămâne un pilon al societăților democratice, iar 88% dintre europeni au declarat că aceasta contează pentru ei. 77% cred că artiștii își pot exprima liber ideile și opiniile fără teama de cenzură sau represalii din partea guvernului lor. Cu toate acestea, percepția asupra libertății artistice variază de la un stat membru la altul.
Aproape jumătate dintre europeni spun că s-au implicat în activități artistice în ultimele 12 luni. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă în comparație cu 2013, când cifra a fost de 37%.
În același timp, 73 % dintre europenii intervievați sunt îngrijorați de faptul că dezvoltarea inteligenței artificiale generative ar putea avea un impact asupra ocupării forței de muncă sau asupra veniturilor artiștilor. Mai puțin de jumătate dintre europeni au declarat că ar putea face diferența între o operă de artă făcută de inteligența artificială și una realizată de un om. În sens mai larg, remunerarea echitabilă rămâne o problemă: doar 51 % afirmă că, în opinia lor, artiștii din țara lor primesc, în general, o remunerație echitabilă și adecvată pentru munca lor.
Europenii consideră, de asemenea, că atât țara lor, cât și Uniunea ar trebui să colaboreze mai strâns în chestiuni de politică culturală, principalele priorități fiind: creșterea accesibilității artelor; protejarea siturilor de patrimoniu cultural în timpul războaielor, al dezastrelor naturale sau al schimbărilor climatice; garantarea faptului că artiștii și lucrătorii din domeniul cultural beneficiază de o remunerație echitabilă și de condiții bune de muncă.