Numărul cererilor de azil în UE+ continuă să scadă, iar Germania nu mai este prima destinaţie
S-a schimbat peisajul cererilor de azil în Uniunea Europeană, Elveţia şi Norvegia – arată agenţia specializată a Uniunii Europene în ultimul său raport. Pentru prima dată, sirienii nu mai sunt principala naţiune care solicită protecţie internaţională, iar Germania nu mai este prima ţară de destinaţie.

Laurențiu Văduva, 21.05.2025, 10:32
În luna martie, cele 29 de țări ale spaţiului UE+ (adică cele 27 de state membre ale Uniunii Europene plus Elveţia şi Norvegia) au primit aproximativ 67.000 de cereri de azil. Se observă un nou peisaj al azilului în Europa: sirienii nu mai sunt principala naționalitate care solicită protecție internațională, iar Germania nu mai este principala destinație a solicitanților de azil.
După un deceniu în care au fost aproape întotdeauna principalii cetățeni care cer protecție în UE+, în luna martie, cererile de azil ale sirienilor au scăzut cu aproape 80% față de octombrie 2024. Pe de altă parte, venezuelenii au continuat să depună un număr tot mai mare de cereri de azil, posibil din cauza instabilității ţării lor şi a politicilor restrictive din Statele Unite.
Cererile din partea afganilor au rămas stabile, deși cifra a scăzut considerabil față de vârful anterior din octombrie 2023.
Deși eligibili pentru protecție temporară în Uniunea Europeană, ucrainenii au continuat să depună un număr tot mai mare de cereri de azil, în creștere cu 77% față de martie 2024.
O altă schimbare notabilă: cetăţenii din Bangladesh au depus puțin mai multe cereri decât sirienii.
În luna martie, Spania a primit cele mai multe cereri de azil din spaţiul UE+ – 14.000. Marea majoritate au fost depuse de venezueleni. Cu 13.000 de cereri în luna martie, Italia a fost pe locul al doilea. Aici, 85% din cereri au fost din Bangladesh. Franța a primit şi ea tot aproximativ 13.000 de cereri – aici regăsindu-se trei sferturi din cererile depuse de cetățeni din Congo și aproape toate cererile de la cei din Haiti. O parte semnificativă a ucrainenilor au solicitat, de asemenea, azil în Franţa.
În luna martie 2025, Germania a primit 11.000 de cereri, o scădere de 42% față de martie 2024. Cei mai mulţi solicitanţi au fost sirienii, afganii şi turcii, dar şi aceştia au depus mai puține cereri.
Grecia a continuat să primească tot mai multe cereri de azil din partea cetățenilor afgani. 4600 de cereri în total pe luna martie.