Prevenirea abuzurilor sexuale asupra copiilor – acord privind prelungirea unor măsuri
Uniunea Europeană lucrează la un nou cadru juridic de combatere a abuzurilor sexuale comise în mediul online asupra copiilor.
Mihaela Mihai, 20.02.2024, 11:14
Statistici oficiale arată că, la nivel mondial, unul din opt copii cade victimă unei forme de violență sexuală. În Uniunea Europeană, proporția este de unu la cinci. O treime din copiii abuzați nu spun însă niciodată nimic nimănui, astfel că aceste fapte rămân în mare măsură necunoscute.
Aceleași statistici mai arată că în urmă cu doi ani în întreaga Uniune Europeană au fost identificate 684 de cazuri de exploatare sexuală a copiilor. Au avut loc 60 de investigații și 30 de arestări, iar 40 de victime au fost identificate și protejate.
În același an, în Statele Unite au fost înregistrate 32 de milioane de raportări ale unor cazuri suspecte de exploatare sexuală a copiilor, marea majoritate a sesizărilor, 99,5 la sută, fiind realizate de furnizorii de servicii electronice, adică rețele de socializare sau servicii de mesagerie.
Întreprinderile din domeniul internetului cu sediul în Statele Unite au, de altfel, obligația de a raporta cazurile de abuzuri sexuale asupra copiilor pe care le identifică pe rețelele lor către un centru național independent. În Uniunea Europeană, normele sunt diferite de la o țară la alta, iar raportarea are loc doar pe bază de voluntariat. Și aceasta posibilă ca urmare a unei derogări de la normele de protecție a datelor cu caracter personal, adoptată în 2021, și care le permite furnizorilor de servicii electronice să utilizeze tehnologii specifice pentru a detecta cazurile de abuz sexual online asupra copiilor.
Derogarea expiră în luna august, dar printr-un acord între Consiliu, din care fac parte statele membre, și Parlamentul European, ar urma să fie prelungită până în aprilie 2026.
Potrivit ministrului belgian de interne, a cărui țară deține în prezent președinția Uniunii, acordul oferă securitate juridică furnizorilor de internet pentru a continua căutarea de materiale care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor și pentru a sesiza autoritățile competente.
Totodată, acest răgaz va permite instituțiilor europene să pună la punct un nou cadru juridic. De altfel, în mai 2022, Comisia a adoptat o propunere legislativă privind prevenirea și combaterea unor asemenea fapte, impunându-le furnizorilor de servicii de internet obligația de a raporta.
Propunerea se află în prezent în dezbatere în Consiliu și Parlamentul European.