Sărăcia energetică în zonele rurale
Aproximativ 48 de milioane de europeni, adică peste 10% din populaţie, nu își pot menține locuințele suficient de calde, iar gospodăriile rurale alocă în jur de 7% din cheltuieli pentru energie. Acestea sunt câteva dintre semnele sărăciei energetice.

Gabriela Mitrovici, 01.07.2025, 09:28
Sărăcia energetică înseamnă că o gospodărie nu are acces la energie suficientă pentru nevoi de bază precum încălzirea sau răcirea. Aceasta afectează sănătatea și bunăstarea oamenilor, mai ales în iernile reci și verile caniculare.
Zonele rurale din UE sunt cele mai afectate din cauza veniturilor mai mici și a locuințelor mai vechi, mai mari și mai puțin eficiente energetic decât cele din orașe. În România, Bulgaria și Grecia, nivelul sărăciei energetice depăşeşte cu mult media Uniunii Europene.
Un nou raport al Centrului Comun de Cercetare al UE arată că între 2018 și 2023, 29% dintre gospodăriile rurale au făcut lucrări de eficientizare energetică, comparativ cu 25% în orașe sau suburbii și 23% în orașele mari. Aceste renovări includ izolarea termică mai bună, înlocuirea ferestrelor cu geam simplu cu ferestre cu geam dublu sau triplu, și instalarea unor sisteme de încălzire mai eficiente.
Și mai important, gospodăriile rurale sunt deosebit de potrivite pentru instalarea sistemelor regenerabile de autoconsum. Disponibilitatea suprafețelor mari de acoperiș pentru panouri fotovoltaice și rata ridicată a proprietarilor (78% dintre locuințele rurale sunt deținute de ocupanți, față de 55% în orașe) fac din panourile solare o opțiune atractivă. Panourile fotovoltaice montate pe acoperișuri în zonele rurale ar putea produce anual aproximativ 37% din consumul mediu anual de energie al unei gospodării.
În ultimii ani, sărăcia energetică de vară a devenit o problemă tot mai urgentă, din cauza schimbărilor climatice şi a valurilor de căldură recente.
UE consideră combaterea sărăciei energetice o prioritate în tranziția spre o energie mai curată și mai echitabilă. Renovarea clădirilor și extinderea energiilor regenerabile în zonele rurale sunt soluții esențiale care aduc beneficii atât familiilor, cât și mediului. Observatorul Rural este o componentă esențială a acestei viziuni pe termen lung și oferă statistici și analize detaliate privind teritoriile rurale din UE, acoperind aspecte economice, sociale și de mediu.