Un pas înainte pentru şcolile rurale clujene
A merge la şcoală poate fi ceva nu doar neplăcut, dar şi greu de realizat pentru mulţi copii din zonele rurale. Sărăcia, problemele familiale, distanţele de parcurs, lipsa motivaţiei, toate acestea devin, prea adesea, cauze ale abandonului şcolar.
Dan Horea, 13.09.2021, 07:50
Cu bani europeni se pot face multe, inclusiv transformarea şcolii din ceva doar util în ceva accesibil şi plăcut. Exact cazul unor programe derulate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj. Şefa instituţiei, prof. Marinela Marc:
Sunt 6 proiecte de tip POCU (Programul Operațional Capital Uman) care vizează accesul la educaţie de calitate pentru preşcolari, şcolari şi cadrele didactice, plus reducerea riscului de părăsire timpurie a şcolii. După 3 ani, toate sunt în fază de finalizare. Recent am încheiat proiectul Şcoala pentru toţi, în care Inspectoratul a avut ca partener Fundaţia World Vision Romania şi comuna Sînpaul. Alături de şcoala din Sînpaul au fost asociate cele din Aghireşu Fabrici, Cojocna, Mera şi Poieni.
Proiectul şi-a propus creşterea bunăstării comunităţilor prin participarea copiilor la învăţământul obligatoriu. Spre deosebire de alte proiecte, acesta s-a adresat atât preşcolarilor şi şcolarilor, cât şi cadrelor didactice, părinţilor şi autorităţilor locale, deoarece un proces educaţional de calitate impune conlucrarea tuturor. S-au desfăşurat multe workshop-uri, activităţi de formare, au fost dotate şcolile şi comunităţile locale cu echipamente, inclusiv digitale, binevenite în timpul pandemiei. Copiii au primit alimente, rechizite şi haine, au beneficiat de consiliere din partea psihologilor şcolari.
De asemenea, un număr de adulţi neşcolarizaţi au intrat în programul A doua şansă. Acest proiect a costat 7,94 milioane lei şi a reuşit îndeplinirea obiectivelor în procent de 95%. Cele 5% rămase erau activităţi care nu pot fi derulate în timp de pandemie. Din studiul de impact realizat de experţii angajaţi în cadrul proiectului şi specialiştii Universităţii Babeş-Bolyai a rezultat că este un succes şi un exemplu de bune practici pentru oricine va dori să mai acceseze proiecte de acest gen.