Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Maria Ionaşcu din Belgia

Maria Ionaşcu, studentă la medicină în Belgia

Maria Ionaşcu din Belgia
Maria Ionaşcu din Belgia

, 04.04.2023, 13:09

Cu origini de-o parte şi de alta a Prutului, Maria Ionaşcu trăieşte în prezent în Belgia, unde şi studiază medicina, la Universitatea din LiègeMaria Ionaşcu este studentă în primul an la medicină, în Belgia, la Universitatea din Liège. Domeniul a atras-o dintotdeauna şi datorită bunicii sale materne din Republica Moldova, care ani la rând a fost medic generalist la Chişinău.


Da, e adevărat, de fapt ea mereu şi-a dorit ca una din nepoatele ei să facă medicină şi ea chiar ne pregătea cărţile ei de anatomie, pe care cineva i-a propus să i le cumpere, pentru că sunt destul de scumpe, de valoroase, dar ea le-a păstrat, gândindu-se că poate una din nepoatele ei va face medicina şi ştiu că azi, când deja mi-a dat mie cărţie acestea, e mândră, da.Maria Ionaşcu s-a născut în 2004 în România, în localitatea vasluiană Bârlad.


Am trăit 5 ani şi jumătate acolo în România şi am ajuns în Belgia când eram în ultimul an la grădiniţă. Nu ştiam la ce să mă aştept atunci, ce fel de ţară era Belgia, ce schimbări mă aşteptau, dar am venit aici şi m-am adaptat destul de repede. La început nu ştiam niciun cuvânt în franceză şi mi-a luat câteva săptămâni sau luni până să încep să înţeleg şi să mă exprim în franceză, dar tranziţia a fost destul de rapidă şi de uşoară, cred că m-a ajutat de fapt şi că eram foarte mică şi am învăţat foarte repede limba franceză. Părinţii mei sunt profesori în Belgia, tata e profesor de religie, mama e profesoară de filozofie, iar sora mea face studii la drept aici, tot la Universitatea din Liège, am şi doi fraţi mai mici, de 8 şi 6 ani, dar ei s-au născut în Belgia.”La Universitatea din Liège a studiat şi mama Mariei Ionaşcu. Tânăra ne explica motivul pentru care părinţii ei au ales să plece în urmă cu peste 10 ani din România în Belgia.


Motivul de fapt a fost pentru că mama a început un doctorat în România în perioada aceea, prin 2010. Şi trebuia să vină să şi-l continue în Belgia, la Universitatea din Liège, un doctorat în domeniul literar. A stat cam o lună singură acolo, apoi s-a întors, a vorbit cu tatăl meu şi au decis împreună că sistemul educaţional pentru copii şi posibilitatea de a evolua în diferite domenii erau mai interesante aici şi atunci s-au gândit să ne mutăm încet-încet. Ne-a luat întâi pe sora mea şi pe mine cu ea în Belgia, ne-am instalat, am început să mergem aici la şcoală, după care tata, cam la un an de zile, s-a mutat şi el.Belgia este ţara în care Maria Ionaşcu s-a format ca viitor profesionist în domeniul medicinei, atât de potrivit astăzi pentru ea. Am întrebat-o dacă în viitor ar studia şi în România.


Mi se pare foarte important să-i ajut pe oamenii care au nevoie. Un aspect deseori neglijat în această profesie se leagă de dimensiunea etică şi de comunicarea cu pacienţii, aud de unele situaţii în care pacienţii nu se simt înţeleşi de specialiştii medicali şi eu, ca medic, aş vrea să îmi cunosc foarte bine meseria, dar în acelaşi timp aş vrea şi să fiu capabilă să ascult pacientul, să îl fac să se simtă înţeles. În plus, pentru populaţia din Belgia nu sunt deloc suficienţi medici, deci e nevoie de persoane în această profesie, în acelaşi timp mi se pare extraordinar de fascinant domeniul, poţi învăţa atât de multe despre corpul uman. Mă gândesc şi la viitor, mi-ar plăcea să am o perioadă de stagiu, sau, în cadrul specilizării să pot merge în străinătate, dar nu m-am gândit neapărat la România, şi pentru că îmi plac studiile aici, în Belgia, dar pentru un Erasmus sau pentru o bursă în străinătate, m-aş orienta mai mult spre ţările din nordul Europei, de exemplu, sau spre altele recunoscute pentru medicină, fiindcă România, chiar dacă e o ţară la care ţin mult, e mai mult o destinaţie de vacanţă deocamdată, nu m-aş întoarce acolo neapărat pentru studii şi meserie.Ce mai înseamnă azi România şi Republica Moldova pentru Maria Ionaşcu, studentă la medicină în Belgia?


Astăzi, România pentru mine înseamnă, cum am mai spus, vacanţe, familie, descoperiri noi în fiecare an, amintiri din copilărie, iar Moldova, la fel, dar am impresia că petrec chiar mai mult timp în Republica Moldova când vin în vacanţă în România şi în Republica Moldova. Eu sunt de fapt ataşată de ambele ţări, dar la bunicii din Moldova e o casă mare şi îmi place să stau la ei, am de fiecare dată un sejur un pic mai lung acolo, însă eu sunt global ataşată de ambele ţări, mai mult într-un fel sentimental şi familial decât altfel, pentru că de fapt aceste două ţări sunt singura mea legătură cu copilăria şi totodată aici, în Belgia, nu am deloc familie, în afară de părinţi, de soră şi de fraţi, deci singurul mod de a-mi vedea familia e să mă duc înapoi în ţară.Cam o dată pe an, vara, Maria Ionaşcu revine atât acasă, în România, cât şi acasă, în Republica Moldova. Se va întoarce în curând din nou de-o parte şi de alta a Prutului. Un scurt mesaj adresat familiei la final:


Aş vrea să le transmit mai întâi că îmi este foarte dor de ei, că de-abia aştept să îi văd din nou la vară, că ţin foarte mult la ei. De-abia aştept să îi văd pe toţi şi să mănânc cozonac făcut de bunica din Braşov şi ardei copţi şi celelate făcute de bunica din Republica Moldova.
RadioRomaniaInternational · 04.04.2023 Generatia 3.0Şefa LSRS Austria: Îmi doresc să lucrez pentru România
Generația 3.0 marți, 29 august 2023

Şefa LSRS Austria: Îmi doresc să lucrez pentru România

Crista-Timeea Penzeş are 21 de ani şi conduce filiala din Austria a Ligii Studenţilor Români din...

Şefa LSRS Austria: Îmi doresc să lucrez pentru România
Letizia Timofte din Belgia
Generația 3.0 luni, 07 august 2023

Letizia Timofte din Belgia

Debut...

Letizia Timofte din Belgia
Radu-Cristian Basaraba – Universitatea Twente din Enschede
Generația 3.0 marți, 18 iulie 2023

Radu-Cristian Basaraba – Universitatea Twente din Enschede

Radu-Cristian Basaraba are 23 de ani şi conduce Asociaţia Studenţilor Români de la Universitatea Twente din Enschede, în Țările de...

Radu-Cristian Basaraba – Universitatea Twente din Enschede
Eduard Frăţilă – arbitrul de fotbal care construieşte roboţi
Generația 3.0 marți, 04 iulie 2023

Eduard Frăţilă – arbitrul de fotbal care construieşte roboţi

Eduard Frățilă are 21 de ani şi conduce filiala din Portugalia a Ligii Studenţilor Români din...

Eduard Frăţilă – arbitrul de fotbal care construieşte roboţi
Generația 3.0 marți, 20 iunie 2023

Eduard Bălănici, coordonatorul LSRS Olanda

Eduard Bălănici are 22 de ani şi este coordonatorul filialei Olanda a Ligii Studenţilor Români din...

Eduard Bălănici, coordonatorul LSRS Olanda
Generația 3.0 marți, 13 iunie 2023

Andreya Lazarova din Bulgaria

Studentă în anul pregătitor la limba română, la Facultatea de Litere a Universităţii din...

Andreya Lazarova din Bulgaria
Generația 3.0 marți, 06 iunie 2023

Nicoleta Guţu, şefa LSRS Arabia Saudită

Nicoleta Guțu are 25 de ani şi conduce noua filială a Ligii Studenţilor Români din Străinătate în Arabia...

Nicoleta Guţu, şefa LSRS Arabia Saudită
Generația 3.0 luni, 29 mai 2023

Simona Sapundzhieva din Bulgaria

Simona Sapundzhieva din Bulgaria, studentă în anul pregătitor la limba română, la Facultatea de Litere a Universităţii din...

Simona Sapundzhieva din Bulgaria

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company