Batalion al armatei belgiene, în România pentru exercițiul Dacian Spring
Patru mii de militari din zece țări aliate au participat, în această lună, la exercițiul multinațional Dacian Spring, organizat pe teritoriul României.

Agenția Media a Armatei, 28.05.2025, 14:40
Patru mii de militari din zece țări aliate au participat, în această lună, la exercițiul multinațional Dacian Spring, organizat pe teritoriul României. Exercițiul a fost condus de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, iar antrenamentele s-au desfășurat în poligoanele de instruire de la Smârdan (est), Cincu (centru), Bogata (nord-vest), Capu Midia (sud-est) și Frecăței (est). La Dacian Spring au luat parte structuri din toate categoriile de forțe ale Armatei României, dar și efective din Comandamentul Multinațional de Brigadă Sud-Est și contingente ale țărilor aliate. Exercițiul Dacian Spring a avut ca obiectiv principal exersarea unei operații de apărare colectivă și consolidarea integrării forțelor participante în arhitectura de comandă și control a diviziei multinaționale. În premieră, pentru acest exercițiu a fost dislocat în România un batalion de manevră din armata belgiană, care s-a instruit împreună cu un batalion de tancuri al armatei române, în poligonul Bogata din județul Cluj.
Maiorul Van Herck este locțiitorul comandantului batalionului belgian și este foarte mulțumit de cooperarea cu militarii români: “Este un moment de referință pentru Forțele Terestre Belgiene. De asemenea, o etapă importantă pentru noi, deoarece este pentru prima dată, după mult timp, când desfășurăm un grup de luptă la scară largă. Și mai ales pe flancul estic. Proactivitatea Forțelor Armate Române este ceva ce ne impresionează. Suntem foarte bucuroși să lucrăm cu ei și învățăm mult unii de la alții. Principalul avantaj al Forțele Armate Române este că dețin, în continuare, ceva ce noi, forțele armate belgiene, nu mai avem și anume capacitatea de luptă cu tancuri și capacitatea blindată. Așadar, noi, ca infanteriști, suntem foarte încântați să colaborăm cu ei, în special cu batalionul de tancuri aflat aici, la Bogata, deoarece acest tip de antrenament nu îl putem desfășura acasă, în Belgia”.
Ofițerul belgian aduce în discuție și importanța fiecărei națiuni aliate la întărirea apărării pe flancul estic al NATO și este de părere că astfel de exerciții, cum este și Dacian Spring, trebuie organizate în mod constant: “Pe baza noilor planuri de apărare NATO, este firesc să ne consolidăm forțele pentru a avea un efect de descurajare pe flancul estic. Este un moment de referință, o etapă importantă pentru apărarea colectivă extinsă pe acest flanc estic. Belgia își asumă rolul în cadrul NATO, alături de Franța și desigur, de Forțele Armate Române. Dar trebuie să privim acest lucru pe scară largă, asta înseamnă apărarea colectivă a întregului flanc estic al Europei. Momentan dislocăm un grup de luptă de mari dimensiuni, pentru prima dată după mult timp. Suntem impresionați de Forțelor Armate Române. Suntem bucuroși să lucrăm cu ei și cu Forțele Armate Franceze care sunt staționate aici. Sperăm ca și în viitor să revenim aici cu alte desfășurări de forțe, așa cum este grupul de luptă pe care îl vedeți astăzi”.
Pentru militarii belgieni, exercițiul Dacian Spring a fost o experiență foarte folositoare. Instruirea în comun cu militarii altor națiuni aliate le-a arătat cum trebuie să acționeze în scenarii mai ample. “Datorită exercițiului Dacian Spring, am învățat care este exact rolul nostru într-un cadru mai larg. Învățăm care este rolul nostru împreună cu Forțele Armate Franceze. Învățăm ce putem face împreună cu Forțele Armate Române. Interoperabilitatea între diferitele națiuni este cu adevărat importantă. Iar acest aspect se poate remarca pe timpul desfășurării exercițiului Dacian Spring” este concluzia maiorului Van Herck.
Forțele armate belgiene contribuie cu efective și la Grupul de luptă NATO din România, unul dintre cele opt structuri aliate de acest tip care funcționează în partea de est a Europei, parte a posturii de apărare și descurajare a Alianței Nord-Atlantice în regiune.
Andrei Vicol (Agenția Media a Armatei)