Divizia 101 Aeropurtată a Statelor Unite a revenit în România
La Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, sud-estul României, s-a desfășurat ceremonia de transfer de autoritate între Brigada 2 Asalt Aerian ”Task Force Strike” din Divizia 101 Aeropurtată și Brigada 3 ”Task Force Patriot” din Divizia 10 Munte.

Agenția Media a Armatei, 16.04.2025, 14:50
La Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, sud-estul României, s-a desfășurat ceremonia de transfer de autoritate între Brigada 2 Asalt Aerian ”Task Force Strike” din Divizia 101 Aeropurtată și Brigada 3 ”Task Force Patriot” din Divizia 10 Munte. Ceremonia a fost găzduită de Divizia 1 Blindată; comandantul marii unități, generalul-maior Curtiss Taylor, a fost și el prezent, și a marcat plecarea, respectiv sosirea oficială a trupelor americane la Baza de la Mihail Kogălniceanu. Colonelul J. ”Josh” Glonek, comandantul Brigăzii 3 din Divizia 10 Munte americană, care în ultimele 9 luni a acționat în sprijinul Corpului V de Armată american în misiunea de întărire a flancului estic al NATO, de asigurare a aliaților și partenerilor europeni și descurajare a oricăror potențiale agresiuni, ne-a declarat:
”În ultimele nouă luni misiunea noastră principală a fost să construim capabilitatea ”gata de acțiune”, alături de aliații noștri. Am avut oportunitatea unică de a face parte din efortul armatei americane de adaptare și transformare, ceea ce înseamnă că am experimentat pe teren tehnologii emergente pe timpul dislocării noastre în antrenamentele pe care le-am avut aici în România. dar și în alte zone. Am luat misiunea foarte în serios, iar soldații au realizat importanța acesteia și ceea ce au făcut în ultimele nouă luni aici, departe de casă și suntem mândri că ne-am antrenat alături de partenerii români și ceilalți membri ai Alianței.
Ne-am antrenat în mai multe poligoane și baze de antrenament din România cu partenerii noștri români sau aliați cum ar fi cele de la Cincu, Smârdan sau Babadag. În cea mai mare parte a dislocării noastre aici soldații americani au avut ocazia să cunoască cultura și tradițiile locale românești și astfel pleacă de aici cu multe povești despre locurile și oamenii întâlniți în România, pentru că locuitorii sunt foarte ospitalieri și ne-am simțit bineveniți, așa că ne considerăm norocoși că am fost dislocați aici în ultimele nouă luni”.
Militarii Diviziei 101 Aeropurtată se află pentru a doua oară în România, după dislocarea din 2022. Colonelul Duke Reim, comandantul Brigăzii 2 Asalt Aerian, Divizia 101 Aeropurtată americană, se află pentru prima dată în România, dar este un veteran cu misiuni în Irak, Afganistan, Somalia și nordul Africii, cu trei dislocări în timpul războiului global împotriva terorismului și explică tranșant de ce unitatea sa este unică în armata americană, dar și de ce se află în România:
”Nu este nimic diferit la această rotație, pentru noi este doar o schimbare de locație, o altă bază sau zonă de antrenament unde trebuie să ajungem și să ne menținem nivelul de pregătire, dar cred că angajamentul nostru pentru Europa de Est și NATO încă este foarte puternic azi. Urmărim menținerea status-quo-lui în zonă, oamenii trebuie să se simtă în siguranță în această regiune și aceasta este misiunea noastră. Avem tehnică și echipamente similare cu cele ale Brigăzii ”Patriot”, poate puțin mai multe vehicule pentru că avem un alt specific, suntem o brigadă de asalt aerian, în principal mai multe vehicule de teren pentru infanterie și suntem interesați să creștem nivelul de interoperabilitate și să vedem cum putem lucra cu partenerii români.
Ceea ce ne face speciali, dincolo de istoria uriașă a unității de la al doilea război mondial încoace, este că în prezent suntem singura divizie de asalt aerian din armata Statelor Unite. Asta ne facem să fim unici, rotația precedentă era practic o brigadă ușoară, noi suntem una de asalt aerian, așadar putem folosi atât vehiculele de luptă, dar putem să ne deplasăm și aerian cu ajutorul elicopterelor în funcție de obiectivele urmărite. Sper să pot să o aduc și pe soția mea să vadă frumoasa dumneavoastră țară. Nu mă interesează doar partea militară a misiunii mele aici, vreau să văd ceea ce face din România un loc unic și de ce ne pregătim să luptăm la nevoie pentru a-i apăra independența”.
Este o rotație unu la unu, care nu modifică cu nimic nivelul prezenței forțelor americane din România și se aliniază deciziei armatei americane de la începutul acestui an de a menține o prezență militară în sud-estul Europei în sprijinul partenerilor și aliaților din NATO.
Bogdan Dinu (Agenția Media a Armatei)