Grupul de luptă NATO din România, un bastion al Flancului Estic aliat
România găzduiește unul dintre cele opt grupuri de luptă multinaționale permanente ale Alianței Nord-Atlantice dislocate în partea de est a teritoriului ei. Grupul de Luptă Avansat Consolidat al NATO din România a fost înființat acum trei ani și este dimensionat la nivelul unui batalion, fiind însă conceput pentru a se extinde, la nevoie, la nivel de brigadă.

Agenția Media a Armatei, 14.05.2025, 15:37
România găzduiește unul dintre cele opt grupuri de luptă multinaționale permanente ale Alianței Nord-Atlantice dislocate în partea de est a teritoriului ei. Grupul de Luptă Avansat Consolidat al NATO din România a fost înființat acum trei ani și este dimensionat la nivelul unui batalion, fiind însă conceput pentru a se extinde, la nevoie, la nivel de brigadă. Baza sa se află localizată în Centrul Național de Instruire Întrunită de la Cincu, județul Brașov. Grupul este condus de Franța, iar alături de trupele franceze în România sunt dislocați, în sistem rotațional, militari din Belgia, Olanda, Luxemburg și Spania.
Locotenent-colonelul Christophe Bellefroid este ofițer în armata belgiană și este de părere că instruirea în comun și cunoașterea terenului sunt foarte importante pentru operațiile militare aliate: “În acest moment desfășurăm misiuni în diferite zone din România și ne antrenăm împreună cu armata română, ceea ce este foarte interesant din punctul nostru de vedere pentru că avem posibilitatea să facem schimb de experiență și să învățăm din cunoștințele lor și, mai ales, din misiunile la care au participat, pentru că dacă vom fi nevoiți să operăm în această zonă este important pentru noi să învățăm de la armata română. Ne-am pregătit înainte de a participa la această misiune împreună cu militarii francezi prezenți și ei aici și, de asemenea, cu colegii noștri din Luxemburg.”
De aproximativ o jumătate de an, din Grupul de luptă NATO din România face parte și un detașament al armatei spaniole. Specializarea lor este infanteria marină, iar ei s-au antrenat în acest timp în mai toate poligoanele de instrucție din țara noastră, așa cum am aflat de la maiorul Alejandro Caballero Minaca: “Am avut parte de o experiență foarte bună aici. Este prima dată când pușcașii marini spanioli sunt dislocați aici, în cadrul grupului de luptă. Este cu adevărat grozav pentru noi. Am participat la misiuni și în poligonul Smârdan și de asemenea, pe terenurile de antrenament din Cincu, așa că avem șansa să cunoaștem aproape toate facilitățile de antrenament de aici, din România.”
Grupul de luptă NATO din România este comandat de colonelul francez Thierry Denechaud. Acesta consideră că exercițiile și antrenamentele în comun sunt esențiale pentru succesul misiunii Alianței în această regiune: “Facem exerciții de antrenament la nivelul batalionului, atât cu alți aliați care se află în România, cât și cu armata română. Facem parte din structura NATO din estul Europei și suntem aici pentru a descuraja orice acțiune agresivă din est și pentru a apăra această parte din Europa. De aceea au loc toate aceste exerciții, deoarece este foarte important să ne înțelegem unii cu ceilalți și, de asemenea, la final, să putem conduce misiunile împreună.”
Motto-ul NATO “Împreună suntem mai puternici” subliniază importanța forței colective a Alianței Nord-Atlantice, lucru confirmat și de locotenent-colonelul Bellefroid: “Alianța este mai puternică împreună, este capabilă să coopereze și de aceea au loc aceste antrenamente la care participă detașamentele națiunilor prezente aici, în România. De asemenea, trebuie să ne adaptăm periodic diferitelor situații pentru a putea proteja acest flanc estic și să protejăm poporul român.”
Adaptarea tacticilor și a procedurilor, interoperabilitatea între forțele aliate, antrenamentele în comun sunt absolut necesare pentru structurile multinaționale, așa cum este și Grupul de luptă NATO din România. “Este foarte important să ne antrenăm împreună, pentru că dacă se întâmplă ceva, vom merge împreună să apărăm acea țară, așa că trebuie să ne cunoaștem, să cunoaștem tacticile, tehnicile și procedurile din toate forțele și să putem lupta împreună dacă este necesar. Spania este angajată să apere țările din toată Alianța, de aceea ne aflăm în acest moment aici, pentru că securitatea României este și securitatea Spaniei și a tuturor celorlalte țări care aparțin NATO” este concluzia maiorului Alejandro Caballero.
Adrian Gîtman (Agenția Media a Armatei)