Soldați români, italieni și bulgari în misiune comună la Cincu
Poligonul de la Cincu este în această perioadă gazda exercițiului multinațional Scorpions Legacy 2025, desfășurat sub egida Dacian Spring și coordonat de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est.

Agenția Media a Armatei, 21.05.2025, 15:24
Poligonul de la Cincu este în această perioadă gazda exercițiului multinațional Scorpions Legacy 2025, desfășurat sub egida Dacian Spring și coordonat de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est. Exercițiul a debutat cu un scenariu de tip „rezolvare a unei situații tactice”, iar în a doua săptămână s-a trecut la sesiuni de tip “field training exercise”. Acestea au pus accent pe dezvoltarea abilităților de leadership, planificare și coordonare a trupelor în teren, în condiții cât mai apropiate de realitate.
Militarii români din subordinea Brigăzii Multinaționale Sud-Est s-au antrenat alături de colegi din armatele Italiei și Bulgariei. Antrenamentele comune au presupus schimb de proceduri, adaptarea la diferențele de echipamente și sisteme de comunicații, dar și dezvoltarea unui limbaj operațional comun, în linie cu standardele NATO.
Căpitanul Marzia Maccaroni, co-comandant al unui escadron din Regimentul Savoia Cavalleria 3 din Toscana, ne-a vorbit despre experiența din România: „Totul merge foarte bine. Învățăm mult din procedurile românești, dar și din cele NATO. Este o oportunitate importantă pentru noi de a învăța cum să cooperăm pentru a deveni mai puternici, atât ca armată, cât și ca unitate. Este o experiență utilă, esențială, de fapt, pentru a învăța cum să lucrăm împreună. Chiar dacă procedurile sunt asemănătoare, nu este întotdeauna ușor să desfășurăm exercițiile împreună.”
Căpitanul Maccaroni ne-a împărtășit și câteva gânduri despre parcursul său profesional: „Am ales școala militară la vârsta de 16 ani. Am decis devreme că vreau să devin ofițer. Îmi place foarte mult această meserie și sunt pasionată de arma din care fac parte, cavaleria. Sunt fericită de alegerea făcută și îmi face plăcere să fiu comandantul acestor oameni.”
Printre participanți se numără și soldatul Giovanni Maniscalco, militar italian din același Regiment Savoia Cavalleria 3, aflat pentru prima dată în România, în poligonul Cincu: „Un soldat trebuie să fie rezilient și flexibil, capabil să se adapteze la orice provocare. Mi-am dorit să fac parte din Armata Italiană – tatăl meu este și el militar, așa că am urmat, cumva, drumul lui. Este prima dată când mă aflu aici în scop profesional, dar îmi place mult acest poligon de antrenament.”
În perioada următoare, militarii vor trece într-o nouă fază a exercițiului, care presupune trageri reale cu armament de luptă. Participanții spun că astfel de colaborări oferă o perspectivă clară asupra punctelor forte ale fiecărei armate și favorizează schimbul de bune practici.
Căpitanul Marzia Maccaroni ne-a oferit o perspectivă clară asupra acestor atuuri și asupra modului în care interacțiunea dintre contingente face diferența în cadrul exercițiului: „De la români putem învăța cum să fim mai flexibili. Noi tindem să fim mai stricți în aplicarea procedurilor. Românii reușesc să adapteze planurile în funcție de situație, o calitate extrem de valoroasă. Cât despre bulgari, par foarte puternici, inclusiv prin felul în care se prezintă. Și de la ei avem ce învăța. Mulți spun că italienii au o mare capacitate de a găsi soluții în orice situație. La finalul exercițiului, vom avea un briefing cu comandantul batalionului și liderul plutonului, pentru a analiza cum putem îmbunătăți anumite abilități și proceduri”.
Cuvintele căpitanului Maccaroni reflectă o idee centrală: importanța colaborării și a comunicării eficiente între armatele aliate. Exercițiul Dacian Spring 2025 demonstrează că, dincolo de tehnologie și strategie, adevărata forță a unei alianțe militare constă în capacitatea oamenilor de a lucra împreună, în același ritm și cu același scop.
Anca Făgăraș (Agenția Media a Armatei)