Ultima misiune Luftwaffe în România
A fost una de tip Quick Reaction Alert a NATO, de poliţie aeriană întărită cu durata de doar 3 săptămâni la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu
Agenția Media a Armatei, 10.01.2024, 12:51
Ultima misiune Luftwaffe în România s-a încheiat luna trecută. A fost una de tip Quick Reaction Alert (QRA) a NATO, de poliţie aeriană întărită cu durata de doar 3 săptămâni la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, la aproape 2 ani distanţă de la ultima prezenţă aeriană germană la malul Mării Negre.
Patru avioane Eurofighter, 150 de militari, un sistem de luptă împotriva dronelor ASUL în premieră la baza de la Mihail Kogălniceanu şi toate piesele, echipamentele şi utilajele necesare funcţionării nemţeşti a detaşamentului, pentru că dislocarea a fost una de tip expediţionar. Aeronavele au aparţinut faimoasei Aripi 31 de Aviaţie Tactică Boelcke şi pe timpul misiunii au avut parte şi de două episoade de vreme severă, furtună, ceaţă, iar baza de la Kogălniceanu nu este precum cea de la Nörvenich, la circa 40 de kilometri vest de Koln, în landul Rhenania de Nord-Westphalia de unde au venit.
Locotenent-colonel Markus Cookie Kuchenbaur, comandantul detaşamentului, un fost pilot de F16 ne-a declarat:
Am fi vrut să schimbăm vremea în primele două săptămâni, condiţiile atmosferice au fost dificile, cu furtună, am crezut că corturile din spatele meu vor fi luate de vânt care a bătut şi cu o viteză de 60 de noduri. Ca să fiu sicer a fost principala mea preocupare, cu zăpada şi vântul puternic.
Am avut misiuni de antrenament în fiecare zi, câte două zboruri, şi de asemenea am avut două misiuni de interceptare reală determinate de creşterea activităţii aeriene de deasupra Mării Negre şi de la graniţa de sud a Ucrainei, respectiv cea de est a României. Pentru misiuni de antrenament am lucrat cu aeronavele Forţelor Aeriene Române şi ale Forţelor Aeriene Turce care sunt dislocate în prezent la Baza 86 Aeriană de la Feteşti tot în cadrul QRA.
Din punctul meu de vedere, de pilot pe Eurofighter, a fost grozav să văd şi să zbor din nou alături de avioanele F16. La Baza 57 Aeriană, ca loc de dislocare rapidă, a trebuit să fim atenţi la câteva lucruri. Ca să fiu sincer, standardele din infrastructură nu sunt aceleaşi cu cele dintr-o bază aeriană germană, starea pistei de zbor nu este atât de bună precum cea cu care suntem noi obişnuiţi, furnizarea electricităţii evident este diferită. Dar am beneficiat de un sprijin extraordinar, chiar respect acest lucru şi este de apreciat cum au reuşit partenerii noştri să amenajeze tabăra într-un timp atât de scurt, dar este un standard diferit faţă de cel cu care sunt obişnuit în Germania, a mai precizat comandantul detaşamentului german.
A fost o misiune plină, aeronavele germane au participat inclusiv la parada aeriană de Ziua Naţională a României, 1 decembrie, cu survoluri la Bucureşti şi Constanţa. Comandorul Nicolae Creţu, comandantul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, cel care a fost gazda detaşamentului Luftwaffe a precizat pentru noi:
În mod particular de această dată vorbim despre o misiune care s-a desfăşurat pe o perioadă mai scurtă de timp, însă elementul de noutate a fost şi timpul scurt în care a fost pregătită misiunea, care a decurs foarte bine. Sistemul ASUL de luptă împotriva dronelor al detaşamentului german ne-a ajutat, pentru că ne-a dat o mai mare siguranţă şi încredere. Din această perspectivă nu au fost incidente pe perioada misiunii, însă o măsură în plus este întotdeauna binevenită şi ne-a oferit mai mult confort şi siguranţă. Ne-am completat reciproc, au fost dislocate şi elemente suplimentare pentru a asigura tot ceea ce este necesar, întâi de toate de a verifica dislocabilitatea structurii într-un timp scurt şi este un element destul de important, alături de integrare şi cooperare a adăugat comandorul Creţu.
În luna martie la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu vin britanicii din Royal Air Force pentru misiuni de poliţie aeriană, iar Luftwaffe revin în România, dacă alte evenimente nu vor da peste cap planificarea, abia în 2025.