Anna Prodan din Republica Moldova
Anna Prodan din Republica Moldova, doctorandă la Departamentul Construcţii Metalice şi Mecanică a Construcţiilor de la Facultatea de Construcţii a Universităţii Politehnice din Timişoara
Carmen Pelin, 24.06.2020, 15:15
Născută în 1994 la Chişinău, Anna Prodan termină în 2017 ca şefă de promoţie Facultatea de Cadastru Geodezie şi Construcţii a Universităţii Tehnice a Moldovei. În anul universitar 2015-2016 beneficiază de Bursa Republicii, finanţată de la bugetul de stat al ţării vecine. In 2019 tânăra încheia cu media 10 un masterat în Ingineria structurilor de construcţii la Universitatea Ovidius din Constanţa.
„Eu am venit în România fiind deja o individualitate formată, cu o profesie, cu sistemul meu de valori, trecută prin ciurul greutăţilor din Republică. Am absolvit una din cele mai bune universităţi din Moldova, Universitatea Tehnică. Eu conştientizez aportul ei enorm în formarea mea ca specialist. Port un respect infinit pentru unii profesori, i-aş numi mentori, a căror discipolă am avut onoarea să fiu. I-aş aminti pe domnul Anatolie Taranenco, şeful Departamentului de Inginerie Civilă şi Geodezie, pe domnul conferenţiar Mihail Bîrcă, din păcate dumnealui nu mai e printre noi, şi pe domnul conferenţiar Oleg Cucu, inginer din vocaţie, care mi-a transmis o dragoste enormă pentru această profesie.
Cu toate acestea trebuie să recunosc că sistemul de învăţământ din Republică e unul pe alocuri defectuos, la fel ca sistemul legislativ. Am fost plină de speranţă atunci când am hotărât să aplic pentru un masterat în România cu gândul că voi putea să evit corupţia şi birocraţia şi nu am greşit, am rămas plăcut surprinsă de priorităţile cadrelor didactice, de implicarea lor, de cunoştinţele practice cu care rămân studenţii în urma absolvirii unei facultăţi în România. Ştiu că mulţi români ar putea să mă contrazică, dar părerea mea e că totul se cunoaşte prin comparaţie şi totul e relativ.”
Sosită în România în 2017, Anna Prodan a trăit mai întâi la Constanţa, unde a urmat masteratul şi a şi lucrat ca arhitect tehnician sau inginer în construcţii civile şi industriale. În 2019 tânăra se mută la Timişoara, unde începe un doctorat axat pe studiul oţelurilor de rezistenţă înaltă la Facultatea de Construcţii a Universităţii Politehnice din oraşul de pe Bega. Ne povestea cum se simte în România.
„Sunt încântată de foarte multe lucruri în România. Constanţa iniţial am ales-o în special pentru amplasarea geografică şi pentru că îmi aducea aminte cumva de oraşul meu natal, Chişinău, prin faptul că e un oraş foarte verde, cu oameni vorbăreţi, destul de temperamentali, un oraş pestriţ ca etnii. Pentru studiile de doctorat am ales Timişoara deoarece e faimos pentru realizările Facultăţii de Construcţii şi în special pentru cele ale Departamentului de Construcţii Metalice şi Mecanică a Construcţiilor, la care îmi urmez studiile de doctorat.
Acest departament oferă posibilităţi extraordinare studenţilor de la doctorat, în primul rând aplicarea la diverse granturi, posibilitatea de a efectua experimente în laborator, acces la foarte multe baze de date, calculatoare performante şi, nu în ultimul rând, profesori de rang naţional. În general, România mă încântă, am vizitat foarte multe oraşe din România, îmi place că legile se fac pentru oameni, pentru comoditate şi bunăstarea lor, îmi place nivelul de trai, libertatea pe care o simţi pur şi simplu când mergi pe stradă, mentalitatea deschisă a oamenilor. Sunt multe de enumerat.”
O adevărată pasionată de domeniul ingineriei, Anna Prodan din Republica Moldova îşi face timp şi pentru alte preocupări în timpul său liber. Citeşte de exemplu:
„Una dintre cărţile care m-au marcat este probabil „Un veac de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez, mai pot aminti şi „Maestrul şi Margareta”, romanul lui Mihail Bulgakov. Pe lângă citit, eu am făcut şi şcoală de pictură şi desenez des, am făcut şi şcoală de muzică, deci iubesc şi muzica, îmi place mult caligrafia, în Timişoara chiar am urmat un curs de caligrafie. Acum încerc să studiez programarea şi crearea de software, am deci mai multe domenii în care mă orientez, dar profesia e axa de bază pe care o urmez de-a lungul anilor.”
Viitor doctor al Universităţii Politehnice din Timişoara, Anna Prodan a participat de-a lungul anilor de şcoală la sesiuni de comunicări ştiinţifice şi conferinţe organizate în România şi Republica Moldova, a absolvit cursuri de management şi antreprenoriat, a lucrat ca inginer în construcţii civile şi industriale la Constanţa şi Chişinău, dar visul său este să devină profesoară.
„În anii care urmează, probabil că prioritare ar fi terminarea studiilor de doctorat şi aplicarea pentru un post de cadru didactic, acesta ar fi visul meu şi unul din scopurile principale pentru care am venit în România. Simt că am dorinţa de a transmite cunoştinţele mele altor persoane şi simt că am talentul de a-i face pe alţii să înţeleagă lucrurile în esenţă. Sunt din categoria celor care în Republica Moldova s-au ars de multe ori trecând prin multe greutăţi, dar încă îmi iubesc foarte mult patria şi cel mai mult mi-aş dori schimbarea situaţiei politice şi economice şi aş vrea cumva să mă întorc cu toată experienţa şi cu toate lucrurile bune pe care le iau din România să ajut la dezvoltarea şi bunăstarea Republicii Moldova.”