Studenți străini din Israel, Siria, Belize, Benin
Studenți străini de la Facultatea de Litere a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iaşi
Carmen Pelin, 28.04.2021, 22:33
Mesaje din partea unor studenți străini în anul pregătitor la limba română de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și din partea conf. univ. dr. Ludmila Braniște, şefa Catedrei de Limba Română pentru studenţi străini de la aceeaşi instituţie de învăţământ
În 1974, la Iaşi, se înfiinţa Catedra de Limba Română pentru Studenţi Străini, care funcţionează şi azi în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Alexandru Ioan Cuza”. Pe lângă cursurile de limba română pentru studenţii străini admiși la studii universitare sau postuniversitare în limba română, Catedra de Limba Română pentru Studenţi Străini organizează cursuri intensive de limbă română pentru studenţii străini care vin să înveţe în cadrul unor programe şi proiecte internaţionale de schimburi academice (Programul Erasmus Plus, Proiectele Erasmus Mundus: AL IDRISI, IANUS, EDEN, EMERGE, SILKROUTE etc.). Detalii aici: https://lrlsuaic.wixsite.com/uaic/lrls.
Tahrir Zaalouk vine din Israel. E studentă la Iaşi, în anul pregătitor, la Univesitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Ne spunea de ce a ales ţara noastră.
Am decis să învăţ în România pentru că este o ţară plină de cultură. Ceea ce îmi place cel mai mult aici sunt oamenii care îi ajută pe studenţi fără ezitare. Nivelul învăţământului este unul înalt. Profesoarele mele, Ludmila Branişte, Ana-Maria Gheorghiu, Diana Câșlaru şi Elena Andrei, sunt cele mai bune din lume. Un lucru este sigur, îmi voi exprima gratitudinea şi după ce voi termina facultatea, la mii de kilometri distanţă. Vreau să studiez medicina generală la Iaşi şi, dacă am ocazia, să lucrez aici şi, de ce nu, să rămână în România.”
Din Siria a sosit la Iaşi şi Momayz Aborsheed pentru a urma cursul pregătitor la limba română.
Am ales să învăţ în România pentru că am mulţi prieteni aici care sunt foarte mulţumiţi. Sunt din toamnă aici şi nu simt că aş fi departe de casă. Oamenii spun că am învăţat română bine şi repede, iar eu le spun că îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dăruit profesoare bune de limba română precum Iolanda Sterpu şi Alexandra Ilie. Vreau să devin medic bun şi, de ce nu, să rămân să profesez chiar la Iaşi.”
Mergem către o ţară din America Centrală, Belize. De acolo provine Maïte Acuna.
Voi studia la Universitatea de Agronomie din Iaşi. Am venit în România pentru că am avut ocazia să primesc o bursă. În România mă simt fericită fiindcă ţara şi cultura sunt foarte interesante, iar nivelul de educaţie e foarte ridicat. Un proverb spune să fii recunoscător celui care te-a învăţat o literă. Orice cuvânt dăruit nouă de profesoarele noastre de limbă română, Ana-Maria Gheorghiu, Elena-Mihaela Andrei şi Diana Câșlaru, ne oferă posibilitatea de a înţelege o limbă nouă, e o invitaţie la o cultură diferită. Visul meu e să devin medic veterinar. E posibil să rămân în România.”
În România, tot la Iaşi, învaţă limba română şi Serginho Segla Cakpo din Republica Benin, o țară din vestul Africii.
Anul viitor eu voi studia la Universitatea de Agronomie din Iaşi. Am aplicat şi am avut oportunitatea unei burse româneşti. De cum am ajuns în România, am amintiri pe care timpul le îmbogăţeşte cu mult frumos în jurul meu. Sunt la universitate la Iaşi în anul pregătitor. Ce limbă ciudată aveţi! Gata, nu mai pot!” mi-am spus. Dar doamnele profesoare Ludmila Branişte şi Ana-Maria Gheorghiu mă susţin şi, metodic, perseverez. Vreau să devin profesor cercetător în domeniul meu de studiu pentru a aduce un plus dezvoltării României, ţării mele şi a lumii.”
Anul acesta universitar cvasi-virtual, inedit, provocator, aflat sub semnul pandemiei de Covid 19, studenţi străini de pe 5 continente de la Facultatea de Litere a Universităţii Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vor participa la colocvii internaţionale adresate lor la Ploieşti, între 27 şi 28 mai, la Iaşi, între 22 şi 23 iunie, şi la Galaţi, între 4 şi 5 iunie. Pe câţiva dintre tineri vi-i vom prezenta la Radio România Internaţional de-a lungul acestui an. Cu dăruire şi profesionalism, ne-a înlesnit contactul cu aceştia doamna Ludmila Branişte, conferenţiar universitar doctor la Universitatea Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şefă a Catedrei de Limbă Română pentru studenţii străini, care are o experienţă în domeniu de aproape 40 de ani.
Contactele dintre oameni sunt azi nebănuite, numeroase şi variate, fie ele şi în regim online. Ajunşi în ţara noastră, studenţii străini sunt obligaţi să facă faţă diverselor situaţii în probleme de cultură, civilizaţie, viaţă cotidiană ale României moderne. Ştiu că e foarte greu, uneori efortul pare prea mare în raport cu beneficiile, dar mai cred că studenţii noştri, viitori absolvenţi de an pregătitor nu vor găsi singuri drumul spre profesionalizare dacă nu vor avea măcar un mic imbold şi o parte din traseu marcat. Restul depinde de noi, profesorii de limba română. Profit de ocazie şi adresez un profund sentiment recunoscător devotatului nostru colectiv: Gina Nimigean, Diana Câșlaru, Iolanda Sterpu, Elena Andrei, colaboratorilor Arina Chirilă, Ana-Maria Grecu şi Alexandra Ilie. Îmi place să cred că împreună vom putea ajuta şi noi la ridicarea calităţii educaţiei şi învăţământului din România.”