Călătorie în Viena imperială – Bicentenarul Bruckner la Sala Radio
Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială
Radio România, 30.01.2024, 17:17
Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie (ora 19:00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – Mozart și Bruckner. Lucrările sunt interpretate de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel.
Seara de la Sala Radio se va deschide cu Mozart: Simfonia nr. 41 – Jupiter, ultima sa simfonie, compusă în vara anului 1788. Itinerariul muzical vienez va continua cu Missa nr. 3 în fa minor semnată de Anton Bruckner (1824-1896), de la a cărui naștere aniversăm 200 de ani.
Missa va fi interpretată cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu, și în ipostază solistică îi veți aplauda pe Sofia Nesje Enger – soprană, Lilia Istratii – mezzo-soprană, Adorján Pataki – tenor și Iustinian Zetea – bas.
Apreciat pentru cele 11 simfonii ale sale și pentru creațiile religioase, Bruckner era și extrem de credincios, ceea ce a exprimat în lucrările sale sacre, din seria cărora face parte Missa nr. 3. Premiera lucrării a avut loc la Viena, în 1872, la Augustinerkirche, biserica situată în vecinătatea Palatului Imperial Hofburg, reședința de iarnă a dinastiei habsburgice. Bruckner a dirijat premiera absolută a creației sale.
Dirijorul vienez Sascha Goetzel și-a început cariera ca violonist al celebrei Filarmonici din Viena. Începând din 2022, acesta este director muzical pentru două ansambluri importante: Orchestre National des Pays de la Loire (Franța) și Orchestra Națională de Tineret a Canadei.
În timpul mandatului său de 11 stagiuni în calitate de dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonicii Borusan din Istanbul, a contribuit semnificativ la dezvoltarea acestui ansamblu. Programarea sa plină de imaginație, înregistrările premiate și spectacolele lăudate, inclusiv turneele la Festivalul de la Salzburg, BBC Proms, Royal Concertgebouw – Amsterdam, Musikverein – Viena, Théâtre des Champs-Elysées – Paris și Hong Kong Arts Festival, se numără printre realizările sale notabile.
A fost aplaudat la pupitrul unor ansambluri ca Orchestra Simfonică din München, Orchestra Filarmonicii din Londra, Filarmonica din Dresda, Orchestra Filarmonicii din Israel, Orchestra Filarmonicii Radio din Olanda, Orchestre National de France, Orchestra Filarmonicii din Monte-Carlo, Orchestre National de Bordeaux-Aquitaine, Orchestra Simfonică Radio din Viena. Goetzel este în prezent și dirijor principal invitat al Filarmonicii din Sofia.
În 2014, a avut un debut extraordinar la Opera de Stat din Viena, dirijând Le Nozze di Figaro, ceea ce a dus la șase angajamente ulterioare, producții cu Die Fledermaus, La Bohème, Don Giovanni, Rigoletto, Flautul fermecat și Der Rosenkavalier. A mai dirijat la Teatrul Mariinski, Opera din Zürich, Opéra de Rennes, Wiener Volksoper, Opéra de Montpellier.
Născut la Viena, Sascha Goetzel s-a format inițial ca violonist și apoi a urmat studii de dirijorat în Austria, apoi la Academia Sibelius (Helsinki). Și-a aprofundat educația în Statele Unite, lucrând cu mari dirijori ca Seiji Ozawa, Riccardo Muti, André Previn, Zubin Mehta și Bernhard Haitink.
Soprană norvegiană Sofia Nesje Enger este masterandă la Academia Norvegiană de Operă din Oslo. Și-a început educația muzicală la Stockholm Opera Studio și a obținut diploma de licență la Barratt Due Institute of Music. Sofia și-a făcut debutul profesional cu Trondheim Symphony and Opera în rolul Clarice, în producția Il mondo della luna (în 2021), interpretând o varietate de roluri pe parcursul studiilor sale.
În vara anului 2023, Sofia a participat la academia Opera by the Fjord a Operei Naționale din Bergen, fondată de Sascha Goetzel și Eivind Gullberg Jensen, unde a cântat Rosalinde în producția Die Fledermaus (Liliacul). Ulterior, ea a participat și la concertul Operei Naționale din Bergen cu fragmente din operele lui Rossini. În primăvara anului 2024 Sofia urmează să își finalizeze masteratul cu o producție a spectacolului Orfeu de Telemann, în colaborare cu Barokksolistene și în regia lui Stephan Herheim, la Opera Norvegiană din Oslo.
Absolventă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Lilia Istratii a debutat în anul 2017 pe scena Operei Naționale din Chișinău, activând ca solistă până în anul 2022. În 2019, a fost invitată să interpreteze rolul Olgăi din Evgheni Onegin de Ceaikovski la Opera din Varșovia. Lilia Istratii a cântat pe scena Filarmonicii din Luxembourg, unde a interpretat Messa da Requiem de Verdi.
În cadrul stagiunii 2022-2023 a fost solistă a Operei Române din Craiova și, continuând colaborările cu instituțiile de profil din țară, a debutat la Opera Națională Iași, apoi la Opera Națională București, unde a abordat numeroase roluri.
Absolvent al Academiei de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca, tenorul Adorján Pataki a urmat cursuri de măiestrie cu personalități ale artei lirice, precum Marius Vlad Budoiu, Carmelo Corrado Caruso, Sherman Lowe și Alexandru Agache. Solist al Operei Maghiare Cluj-Napoca, Adorján Pataki a colaborat cu toate filarmonicile din România, dar și cu Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Națională Timișoara, Opera Națională Iași, Opera Brașov, Opera Națională București. Pe plan internațional, este invitat permanent al Operei Naționale din Budapesta (din 2011) și a participat la turnee în Olanda, Elveția, Spania, Germania, Bosnia-Herțegovina. Repertoriul său este unul bogat, în zona lirică, dar și în cea vocal-simfonică. A interpretat personaje ca Rodolfo – La Bohéme, Pinkerton – Madama Butterfly, Mario Cavaradossi – Tosca, Ismaele – Nabucco, Alfredo Germont – La Traviata, Riccardo – Un Ballo in Maschera, Rodolfo – Luisa Miller, Manrico – Il Trovatore, Don José – Carmen, Turiddu – Cavalleria Rusticana. A fost aplaudat pe scenele de concert în creații semnate de Beethoven, Dvořak, Mendelssohn, Liszt, Mozart, Berlioz ș.a.
Reprezentant al tinerei generații de cântăreți români de operă, basul Iustinian Zetea a absolvit Universitatea Națională de Muzică București, la clasa prof. univ. dr. Ionel Voineag. A obținut titlul de doctor în 2022, și a mai studiat cu Vasile Martinoiu, Eric Halvarson, cu mezzosoprana Bruna Baglioni, tenorul Marius Vlad Budoiu, dirijorul Christian Badea, soprana Mariana Nicolesco, soprana Mariana Krilovici, Maria Diaconu de la Conservatoire Supérieur de Musique de Genève. Din stagiunea 2011-2012, este solist al Operei Naționale București.
În paralel cu activitatea de la opera bucureșteană, colaborează cu teatre de operă și filarmonici importante din țară: Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională Radio, Opera Națională Română Iași, Opera Brașov, Filarmonica Transilvania din Cluj-Napoca, Filarmonica Banatul Timișoara, Filarmonica Moldova Iași ș.a.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro, dar şi în librăriile Cărtureşti.