Nutriţioniştii recomandă
Nutriţioniştii recomandă pentru Crăciun o alimentaţie echilibrată.
România Internațional, 24.12.2018, 13:58
Nutriţioniştii recomandă pentru Crăciun o alimentaţie echilibrată. Hidratarea, mişcarea sau odihna joacă un rol important pentru a evita luarea în greutate. Nutriţionistul Lygia Alexandrescu a spus, pentru Agerpres, că trebuie să ne concentrăm pe bucuria de a gusta din alimentele de calitate, şi nu pe ce e interzis în mod obişnuit. Contorizarea caloriilor este, de asemenea, o strategie păguboasă, pentru că se pot consuma alimente de calitate nutriţională inferioară, goale de nutrienţi şi care se văd repede pe cântar, menţionează nutriţionistul.
Respectarea reţetelor tradiţionale, fără folosirea surogatelor, este importantă în economia echilibrului emoţional în această perioadă. ”Grija de a înlocui maioneza de casă, clasică, cu ou cu o maioneză light făcută cu lapte sau numai muştar, de a înlocui cartoful de la salata boeuf cu cartof dulce, de a face cozonacul cu îndulcitor stresează şi rezultatul este frustrarea. Timing-ul meselor este şi el important, ne spune nutriţionistul. Micul dejun rămâne important şi în această perioadă şi se vor alege variante proteice însoţite de legume de sezon cu provenienţa cât mai locală sau măcar europeană”.
Cina poate să fie constituită din lactate fermentate – chefir, sana, iaurt de băut parţial ecremate. ”Murăturile, conservele vedetă ale sezonului, vor fi pregătite în saramură, nu în oţet, pentru a beneficia de calităţile alimentului fermentat (acid lactic şi bacterii cu tulpini probiotice) atât de necesare sistemului digestiv greu încercat în această perioadă”, mai spune Lygia Alexandrescu.
Pentru cozonac medicul face anumite recomandări. ”Cozonacul nu se va consuma imediat după o masă bogată în proteine şi grăsimi, cum e prânzul. La două ore după prânz şi după ce s-a făcut niscaiva mişcare, măcar şi spălatul vaselor, dacă nu chiar o jumătate de oră mers pe jos, se poate consuma o felie de cozonac.
Atenţie trebuie acordată şi mărimii porţiei, evitării alimentelor grase, a celor obţinute prin prăjire, precum şi a sosurilor grele, limitării alimentelor care favorizează indigestia: suc de portocale sau de roşii, condimentele în exces, mai ales sarea iodată. Hidratarea corectă este esenţială. Apa trebuie consumată pe tot parcursul mesei în cantităţi mici şi dese pentru a menţine sistemul digestiv activ şi pentru a evita deshidratarea.
Consumul excesiv de alcool creează o serie de probleme: creşte presiunea arterială a sângelui, cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creşte activitatea sistemului nervos central şi favorizează apariţia tulburărilor gastro-intestinale.
Mişcarea după fiecare masă copioasă este importantă pentru menţinerea valorilor glicemice în nişte limite cât mai apropiate de cele normale, a tonusului muscular, pentru o digestie mai uşoară – este o altă recomandare a medicului. Odihna şi mai ales somnul de minimum 7 – 8 ore/noapte vor ajuta la o mai bună recuperare fizică şi emoţională în această perioadă.