Ministrul Stanoevici a fost în Serbia pentru a cunoaşte în mod direct situaţia minorităţii române
Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a efectuat, în zilele de 16 şi 17 aprilie, o vizită de lucru în Serbia pentru a cunoaşte mai bine situaţia comunităţii româneşti din acest stat.
România Internațional, 18.04.2014, 18:06
Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a efectuat, în zilele de 16 şi 17 aprilie, o vizită de lucru în Serbia pentru a cunoaşte mai bine situaţia comunităţii româneşti din acest stat, informează MAE.
Potrivit unui comunicat de presă remis vineri, obiectivul vizitei l-a constituit cunoaşterea directă a situaţiei minorităţii române şi viziunea autorităţilor locale din regiunile locuite de români în ceea ce priveşte respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române.
În cele două zile, ministrul Stanoevici a avut întâlniri cu reprezentanţii românilor din regiunile Voivodina şi Belgrad.
Discuţiile au vizat, în principal, situaţia învăţământului în limbă română din aceste regiuni, ministrului delegat fiindu-i aduse la cunoştinţă principalele probleme cu care se confruntă corpul profesoral în actualele condiţii din Voivodina. Un alt aspect important l-a constituit prezentarea situaţiei mediului asociativ românesc din aceasta parte a Serbiei, precum şi principalele proiecte pe care acesta le are în vedere, arată MAE. Pe de altă parte, ministrul român a subliniat nivelul ridicat de cooperare dintre statul român şi minoritatea română din Serbia, precum şi sprijinul autorităţilor române pentru promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii româneşti, cu precădere în domeniile educaţiei, mass-media şi al serviciului religios în limba română.
Vizita în Serbia a reprezentat o etapă importantă în cadrul mandatului exercitat de ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, prin prisma contactelor şi discuţiilor care au avut loc cu privire la situaţia uneia dintre cele mai numeroase minorităţi româneşti care trăieşte în regiunea Balcanilor şi care reprezintă o preocupare majoră pe agenda de politică externă a Guvernului României, se mai arată în comunicatul MAE.