O nouă ediţie a cursului pentru reconstrucţie şi stabilizăre post-conflict
Programul de pregătire se desfăşoară în perioada 28 octombrie - 1 noiembrie 2013 şi are ca teme principale cooperarea şi coordonarea în spaţiile post-conflict.
Lica Manolache, 28.10.2013, 14:23
Luni s-a deschis a şasea ediţie a Cursului de pregătire în domeniul gestionării civile a crizelor, intitulat ”Post-conflict Reconstruction and Stabilisation”. Secretarul se stat Radu Podgorean a subliniat, în discursul de deschidere a cursului, importanţa domeniului stabilizării şi reconstrucţiei post-conflict pentru politica externă a României.
Programul de pregătire se desfăşoară în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2013 şi are ca teme principale cooperarea şi coordonarea în spaţiile post-conflict. Cursanţii vor aborda la nivel teoretic aspecte privind gestionarea crizelor şi vor lua parte la un exerciţiu practic în teren. Modulele teoretice şi practice ale programului de formare vor fi susţinute de experţi din cadrul ONU, Serviciul European de Acţiune Externă, Comisia Europeană, Ministerul Apărării Naţionale, precum şi de reprezentanţi ai unor oganizaţii neguvernamentale de profil.
Ediţia curentă beneficiază de prezenţa unui număr de peste 30 de participanţi, provenind din Afganistan, Autoritatea Naţională Palestiniană, Egipt, Georgia, R. Moldova, Muntenegru, Tunisia şi România. Cursul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în cooperare cu Ministerul Apărării Naţionale şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – România.
În prezent, România este angajată în operaţiuni de reconstrucţie post-conflict în diverse zone de pe glob (EULEX Kosovo, EUMM Georgia, EUPOL Afganistan, EUTM Mali etc.).
Sursa: MAE