2025: Nouameapiesă?
Peca Ștefan și Cinty Ionescu pornesc într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România.

Eugen Cojocariu, 15.04.2025, 12:20
Performance-ul “2025: Nouameapiesă?“, pe un text semnat de dramaturgul Peca Ștefan, va fi prezentat, itinerant, în teatre și spații culturale alternative din 10 orașe din România. Noua producție, un experiment hibrid interactiv susținut de elemente multimedia este o chestionare amuzată a lumii moderne, pornind de la ideea că un text dramaturgic bun s-ar cuveni să exploreze “o mare problemă din realitate”.
Într-un dialog hiper-realist cu spectatorii, “nouameapiesă“ se transformă, treptat, în “Noua lor piesă“, cu zeci de posibile povești intersectate, inspirate de idei și atitudini ale oamenilor reuniți în sala de teatru.
Spectacolul – co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și produs de Asociația Narative, în cadrul proiectului Narative și intersecții performative – are premiera pe 17 aprilie, în hub-ul cultural Convivial din Câmpulung, în debutul unui turneu care va include, în total, zece reprezentații în diferite orașe din România. Fiecare reprezentație va fi urmată de întâlniri între artiști și public, gândite într-un format ludic. O serie de ateliere de storytelling participativ vor fi susținute pentru studenții din patru mari universități cu profil teatral din țară.
Peca este una dintre vocile importante ale dramaturgiei românești de după 2000. “2025: Nouameapiesă?“ e singurul lui text în care miza dramatică este chiar prezența autorului pe scenă, în relație directă cu publicul. Această versiune este dezvoltată în colaborare cu artista multimedia Cinty Ionescu, care va juca live alături de dramaturg, semnând și video design-ul.
„Uneori am impresia că trăim cu toții într-un colaj absurd de meme-uri, știri contradictorii și frici nedigerate. În spectacolul ăsta nu încerc să clarific nimic, mă interesează spațiul dintre prezență și absență, dintre real și generat. În 2025: Nouameapiesă?, am lucrat cu ideea de vulnerabilitate digitală – ce înseamnă să fii prezent, cu toată fragilitatea ta, într-o epocă în care adevărul se dizolvă rapid, iar imaginea preia controlul. Încerc să creez un spațiu în care să respirăm împreună, să ne uităm direct în haos și să zâmbim – nu din nepăsare, ci ca formă de supraviețuire. Tehnologia e doar un pretext. Ce mă interesează e cum putem rămâne umani când totul pare compus din glitch-uri, cum are loc întâlnirea reală cu ceilalți, chiar dacă drumul până acolo trece printr-un ecran”, spunea Cinty Ionescu
“Aș fi putut să scriu pe o temă importantă, să zicem o dare în vileag a corupției sistemice reflectată în inegalitatea socială. Sau aș fi putut să scriu despre fanatism și fascism. Chiar aș putea să-mi imaginez cum aș fi scris noua mea piesă despre radicalizare, de exemplu. Aș fi început cu o documentare din sursele existente. După care aș fi făcut, probabil interviuri, o cercetare pe teren. Aș fi găsit tema centrală cu care aș fi rezonat cel mai mult. Din care aș fi construit conflictul piesei – exploatându-l la maximum în fiecare scenă. Și acum ar fi început, chiar aici, în fața noastră, un spectacol inventiv și ludic, care ar fi prezentat problema din toate unghiurile, invitându-vă să participați, ca pe niște parteneri egali, să reflectați, să dialogați. Dar, vorba cântecului… you can’t always get what you want”, declară dramaturgul Peca Ștefan.
Programul turneului este următorul: 17.04 – Câmpulung Muscel (Convivial), 23.04 – București (Centrul de Teatru Educațional Replika), 09.05 – Târgu Mureș (3g HUB), 13.05 – Cluj (Reactor de Creație și Experiment), 21.05 – Satu Mare (Teatrul de Nord), 23.05 – Timișoara (AUĂELU Teatru), 30.05 – Sfântu Gheorghe (TAM), 3.06 – Piatra Neamț (Teatrul Tineretului), 5.06 – Sibiu (Teatrul Gong), 9.06 – București (Teatrul Masca).
Turneul va fi documentat video pentru un serial online menit să ia realist pulsul scenelor independente, al vieții din teatrele cu mai puține resurse, precum și din universitățile cu profil artistic din țară. Materialul va constitui, ulterior, baza de creație pentru o serie de emisiuni-eseu realizată în colaborare cu TVR Cultural.