Centrul se destramă
Asociația Culturală Manekino prezintă «Centrul se destramă», un proiect artistic în două părți.
Eugen Cojocariu, 30.10.2023, 15:55
Asociația Culturală Manekino, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și Goethe-Institut București prezintă „Centrul se destramă” («The Center Cannot Hold»), un proiect artistic în două părți, curatoriat de Antje Ehmann.
Prima parte, «(I) Remember Europe», este o expoziție personală a Patriciei Morosan, cu o intervenție video a lui Uli M. Schueppel la Salonul de Proiecte (5 noiembrie – 3 decembrie 2023).
Aceasta este completată de «Borders and Barriers – Thresholds and Separations», o expoziție internațională de artă video în dialog cu lucrarea semnată de Anca Benera & Arnold Estefan, «Conflict Lines», expusă la Pavilion 32, Goethe-Institut București (4 noiembrie – 2 decembrie 2023), cu lucrări video realizate de o selecție de artiști internaționali de renume: Lawrence Abu Hamdan, Noor Abuarafeh, Cathy Lee Crane, Harun Farocki, Lamia Joreige, Patricia Morosan, Rabih Mroué, Rawane Nassif și John Smith.
Prima expoziție personală în România a artistei stabilite la Berlin Patricia Morosan, denumită «(I) Remember Europe» explorează poetic conceptul granițelor arbitrare, din perspectiva multiplelor centre geografice” ale Europei. Pe măsură ce de-a lungul istoriei granițele continentului s-au schimbat, centrul său a fost în mod constant deplasat, măsurănd astfel mișcarea perpetuă a dislocării. Diverse locuri, în 7 țări diferite, pretind a fi în centrul geografic al continentului european – și fiecare dintre aceste locuri marchează acest lucru printr-un monument propriu. Documentarea celor șapte centre ale Europei pare a fi o poveste a construcției schimbătoare a conceptului Europa”.
Regizorul Uli M Schueppel, dialoghează cu lucrările expuse prin filmul său IM PLATZ (1997). Lucrarea explorează construcția centrului simbolic al Berlinului, un spațiu în transformare, după căderea zidului dintre GDR și FRG. La baza lucrărilor lui Morosan și Schueppel stau granițele privite dinspre centru. Lucrările sunt o căutare a centrului invizibil, dar și a ceea ce rămâne în afara lui.
Expoziția «Borders and Barriers – Thresholds and Separations» prezintă 9 lucrări de artă video. Fiecare film desenează, observă sau traversează o limită; explorează barierele și distanțele; sau se află în afara unui teritoriu, pierdut în spațiu. În aceste lucrări, granițele sunt percepute atât ca facilitatori, cât și ca obstacole. Ele pot fi influente, dar și banale, absurde sau chiar letale.
În dialog cu aceste 9 lucrări video, publicul poate vedea instalația «Conflict Lines» de Anca Benera și Arnold Estefan. (2018). «Conflict Lines» este în sine o analiză a absurdităților create de definițiile centrului și granițelor și a modului în care tehnologia este exploatată în interesul statului. În același timp, instalația funcționează ca o legătură între lucrările fotografice și cinematografice ale Patriciei Morosan / Uli M. Schueppel și diversele abordări ale temelor centru/graniță pe care le prezintă lucrările video din cadrul «Borders and Barriers».