De la casa ideală la apartamentele de închiriat
Opt din 10 români apreciază valoarea unei locuinţe prin valoarea costurilor de întreţinere.
Eugen Cojocariu, 30.11.2023, 11:15
Opt din 10 români apreciază valoarea unei locuinţe prin valoarea costurilor de întreţinere, în timp ce eficienţa energetică reprezintă un atribut principal al casei ideale pentru 67% dintre respondenţi, Un studiu de specialitate arată că 84% dintre respondenţi consideră că materialele de zidărie utilizate la construcţia locuinţei favorizează menţinerea confortului termic în sezonul rece sau cald, iar 56% dintre specialiştii în construcţii motivează că aleg să utilizeze BCA în lucrările lor datorită proprietăţilor izolante ridicate.
În ceea ce priveşte costurile utilităţilor, nivelul de îngrijorare rămâne extrem de ridicat pentru 67% dintre români în cazul preţului energiei electrice, respectiv pentru 64% în cazul costurilor cu gazul natural. Circa 85% dintre respondenţi consideră că izolaţia pereţilor, geamurile şi acoperişul şi materialele de zidărie utilizate la construcţie sunt elementele care favorizează menţinerea căldurii în locuinţă. Comparativ cu 2022, în 2023 se remarcă creşterea dorinţei de a locui într-o casă eficientă energetic pe viitor, procentul fiind în creştere cu 13% (54% anul trecut).
Pe de altă parte, cererea pentru amenajarea apartamentelor pentru închiriat sau de vacanţă a crescut cu 30% în 2023 faţă de 2022, românii din străinătate fiind cei mai interesaţi de serviciile de design interior, arată o analiză de profil. Tot mai mulţi proprietari de locuinţe solicită servicii de amenajare interioară la cheie şi preferă să nu fie prezenţi pe şantier, investind de la 30.000 euro la peste 100.000 euro în amenajarea proprietăţilor. Peste 40% dintre solicitanţi sunt români stabiliţi în străinătate peste hotare. O parte importantă dintre cererile de amenajări la cheie vine şi de la beneficiari care locuiesc în România, în alte localităţi, care nu au timp şi nu vor să gestioneze un astfel de proiect. Amenajarea locuinţelor este o tendinţă în creştere, fiind o investiţie sigură şi eficientă pe termen lung. Creşterea dobânzilor şi a preţurilor proprietăţilor din ultimii ani alimentează cererea pe piaţa de închirieri, iar concomitent creşte şi cererea pentru amenajarea locuinţelor care vor fi închiriate.
Pe de altă parte, piaţa chiriilor înregistrează creşteri de la lună la lună şi diferenţe tot mai mari de preţ între locuinţele noi şi cele vechi, în acest an fiind vorba despre o creştere cu 5-7% în favoarea spaţiilor locative noi, arată o analiză întocmită de un dezvoltator imobiliar. De exemplu, dacă în aceeaşi perioadă din 2022 un apartament nou cu două camere putea fi închiriat cu 450 de euro pe lună, iar un apartament vechi în aceeaşi zonă cu 400 euro de lună (cu o diferenţă de 50 euro), anul acesta diferenţa între cele două apartamente este de cel puţin 80 euro. Pe termen lung, tendinţa va avea impact şi în ce priveşte diferenţa de preţuri de vânzare între locuinţele vechi şi noi, aşadar apartamentele noi vor înregistra aprecieri mai mari ale valorii de piaţă, în paralel cu o creştere mai mare a valorilor chiriilor.