Maşinile Google Street View au revenit în România
Maşinile Google Street View au revenit în România. Ele vor actualiza imaginile a peste 25.000 km de drumuri din România.

Eugen Cojocariu, 17.04.2025, 15:55
Maşinile Google Street View au revenit în România. Ele vor actualiza imaginile a peste 25.000 km de drumuri din România. În următoarele luni, maşinile vor vizita zeci de localităţi din toată ţara, cu scopul de a actualiza imaginile Street View pentru peste 25.000 de kilometri de drumuri. Preluarea de imagini 360 de grade în România a reînceput pe 1 aprilie 2025. Maşinile Google Street View vor traversa localităţi din întreaga ţară, de la oraşe mari, precum Bucureşti, Timişoara, Sibiu sau Ploieşti, până la oraşe mai mici, precum Brad , Oneşti, Sulina sau Turda .
Serviciul Street View este disponibil în România începând din 2010, când au fost publicate pe Google Maps primele imagini din cele mai importante oraşe. Ulterior, în 2012, s-a realizat acoperirea Street View la nivelul întregii ţări, fiind preluate imagini de pe 40.000 de km de drumuri, din aproape 40 de oraşe şi sute de obiective turistice. Extinderea Street View în România a continuat constant, fiind actualizate imaginile din marile oraşe şi adăugate diferite obiective turistice, cum ar fi: Salina Turda , Castelul Bran, Cetatea Alba Iulia, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Palatul Parlamentului, de la Bucureşti, fluviul Dunărea sau Delta Dunării. Cea mai recentă actualizare a imaginilor Street View în România a avut loc în 2024.
În 2023, în parteneriat cu Asociaţia Tăşuleasa Social, au fost fotografiaţi aproape 900 de kilometri de Via Transilvanica, pentru ca frumuseţile acestui traseu să poată fi explorate virtual prin intermediul imaginilor Street View, pe Google Maps. Via Transilvanica este un traseu turistic de 1.400 de kilometri, care începe în Bucovina, din Putna, traversează Transilvania (partea centrală a ţării) şi se termină la Drobeta Turnu Severin, în sud-vest, pe malul Dunării, și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare.
Proiectele Street View în România au adus modalităţi de preluare a imaginilor în premieră mondială: în Delta Dunării, fotografierea drumurilor din localitatea Letea a fost realizată cu o căruţă pe care s-a montat camera 360 grade, în timp ce pentru Via Transilvanica s-a folosit un triciclu, realizat special pentru acest proiect, echipat cu o instalaţie cu cameră panoramică. Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România (1930) și cea mai nordică pădure subtropicală din Europa.
În topul locurilor din România care au primit cele mai multe recenzii pe Google Maps, de-a lungul timpului, se află: Salina Turda, Faleza Cazinoului din Constanţa şi Delfinariul Constanţa (pe litoralul românesc al Mării Negre), Piaţa Mare şi Podul Minciunilor din Sibiu, Arcul de Triumf, Piaţa Victoriei şi Piaţa Constituţiei din Bucureşti, Piaţa Sfatului din Braşov, Cetatea de Scaun a Sucevei.