Români în Grecia
Peste 1,4 milioane de români au vizitat Grecia în 2024, situându-se pe locul al şaselea în clasamentul pe naţiuni, după Germania, Regatul Unit, Italia, Franţa şi SUA.

Eugen Cojocariu, 23.04.2025, 15:05
Grecia este una din principalele destinaţii turistice pentru români. Românii care vizitează Grecia se deplasează atât pe calea aerului, cât şi pe cale rutieră. Facilitarea călătoriilor rutiere în cadrul Spaţiului Schengen de liberă circulaţie face Grecia şi mai accesibilă pentru turiştii români.
Peste 1,4 milioane de români au vizitat Grecia în 2024, situându-se pe locul al şaselea în clasamentul pe naţiuni, după Germania, Regatul Unit, Italia, Franţa şi SUA. Top 10 a fost completat de Albania, Ţările de Jos, Belgia şi Austria. A fost, oricum, un an-record pentru turismul din Grecia, care a fost vizitată de aproape 40,7 milioane de persoane, inclusiv peste 4,7 milioane de turişti sosiţi cu nave de croazieră. În 2023 vizitaseră Grecia aproape 36,1 milioane de turişti.
Numărul mediu de nopţi petrecute de români în Grecia a fost de 4,7 în 2024, în scădere de la 5,3 în 2023 şi 6,4 în 2022. Oricum, numărul de nopţi petrecut de români în vacanţă în Greica este impresionant, aproape 6,65 milioane în 2024, deşi în scădere de la 7,43 milioane în 2023 şi 8,77 milioane în 2022. Românii au cheltuit în medie 336 de euro de persoană pentru un sejur în Greciaîn 2024, faţă de circa 411 euro în 2023 şi circa 481 euro în 2022.
Ministerul Afacerilor Externe a avertizat cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau să o tranziteze către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanţei de 1 Mai, dar şi în perioada sezonului turistic estival, timpul de aşteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei bulgare, în special prin Giurgiu-Ruse.
La frontiera bulgaro-elenă se pot folosi punctele de trecere a frontierei Kulata – Promachonas; Makaza – Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor este de până la 3,5 tone); Ilinden – Exohi (traseu ocolitor pentru Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda – Ormenion (ruta spre Alexandropolis); Zlatograd – Termes şi Ivaylovgrad – Kiprinos (ultimile două puncte doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 tone).
În cazul tranzitării punctului de trecere Kulata, MAE recomandă turiştilor români să nu folosească trasee secundare sau terţiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în aşteptare pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieşire din Bulgaria către Grecia. În astfel de situaţii, pe aceste trasee ocolitoare, autorităţile bulgare desfăşoară filtre de control care nu permit accesul către punct decât în cazul autovehiculelor în care se află funcţionari sau angajaţi ai firmelor care îşi desfăşoară activitatea în zona adiacentă punctului, ori localnici din zonă; singura cale de acces către punctul de trecere Kulata pe sensul de ieşire din Bulgaria către Grecia este autostrada A3 – Struma.