Românii în minivacanţa de 1 Mai
Preţurile la biletele de avion pentru minivacanţa de 1 Mai au fost cu 20% mai mici, raportat la 2024.
Eugen Cojocariu, 07.05.2025, 16:00
Preţurile la biletele de avion pentru minivacanţa de 1 Mai au fost cu 20% mai mici, raportat la 2024. Minivacanţa de 1 Mai a rămas şi în acest an un reper important în calendarul de vacanţă al românilor, fiind ocazia perfectă de a se deconecta de rutina zilnică şi de a-şi încărca bateriile. Deşi nu s-a suprapus cu alte sărbători legale, cum a fost cazul anului trecut, când a coincis cu Paştele, mulţi au ales să profite din plin de această perioadă şi au preferat escapadele accesibile în marile oraşe europene, a transmis o platformă de servicii de turism pentru persoane fizice şi companii, inclusiv rezervări de bilete de avion, opţiuni de bilete rambursabile, hoteluri, vacanţe, asigurări de călătorie.
Românii au optat preponderent pentru zborurile low-cost, fără bagaj de cală, caracteristice vacanţelor scurte, planificate eficient. Aceştia au ales să-şi petreacă minivacanţa de 1 Mai în marile oraşe din Europa. Astfel, Londra, Paris, Roma sau Viena s-au aflat în topul destinaţiilor alese, fiind variante uşor accesibile prin zboruri low-cost şi curse directe.
De asemenea, nu s-au remarcat preferinţe pentru destinaţiile atipice sau exotice, semn că românii au ales să se concentreze pe destinaţiile clasice, sigure şi accesibile, care oferă o experienţă completă într-un timp relativ scurt. Preţul mediu al unei rezervări pentru această perioadă a fost cu 20% mai mic decât anul trecut, când 1 Mai s-a suprapus cu sărbătorile pascale, iar cererea a fost semnificativ mai mare.
În ceea ce priveşte rezervările, 42% dintre români şi-au achiziţionat biletele cu mai puţin de o lună înainte de plecare, semn că minivacanţa de 1 Mai a fost pentru mulţi o decizie de moment. Astfel, românii îşi planifică vacanţele într-un mod tot mai eficient: aleg zboruri ieftine, rezervate cât mai aproape de data plecării, pentru a maximiza experienţa cu costuri mici.
Un alt indicator relevant privind comportamentul de călătorie al românilor în vacanţa de 1 Mai este cel legat de serviciile adiţionale alese. În comparaţie cu anul trecut, cererea pentru locurile alăturate a crescut cu 38%. Românii au pus accentul pe confortul din timpul zborului şi au încercat să aibă o experienţă cât mai plăcută, chiar şi pe distanţe relativ scurte.
În plus, opţiunile pentru îmbarcarea prioritară şi bagajul de mână au crescut şi ele cu 9%, ceea ce sugerează o preferinţă pentru un check-in cât mai rapid şi eficient. La polul opus, numărul celor care au adăugat un bagaj de cală a scăzut semnificativ, cu 28% faţă de anul 2024. Dacă anul trecut turiştii au avut la dispoziţie mai multe zile de vacanţă şi, implicit, au avut nevoie de un bagaj mai mare, anul acesta doar 10% dintre rezervări au inclus un bagaj de cală.