Necesitatea dialogului cultural
Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, a făcut o vizită pastorală la Veneția, în cadrul căreia s-a adesat și artiștilor de la Bienala de Artă.
Corina Cristea, 29.04.2024, 12:10
Testându-şi mobilitatea şi rezistenţa după o serie de probleme legate de sănătate în ultimele luni, Papa Francisc a ajuns duminică, în prima sa călătorie de anul acesta, la Veneția. Este prima vizită a Papei în acest oraş de la alegerea sa din 2013 şi, de asemenea, prima dată când un pontif merge la Bienala de la Veneţia – expoziţie prestigioasă de artă cu exponate sponsorizate de numeroase țări. Inclusiv de România, al cărei proiect se desfășoară în Pavilionul țării din Giardini della Biennale și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.
Vizita a reprezentat, după cum a spus papa Francisc, o întoarcere a vizitei pe care mai mulți artiști i-au făcut-o în Capela Sixtină în iunie anul trecut. Întâlnirea de la Veneția i-a oferit pontifului ocazia de a reitera că ”lumea are nevoie de artiști” și că artiștii sunt chemați să înființeze adevărate ”cetăți de scăpare”, de rezonanță biblică, pentru a ”elibera lumea de antinomiile lipsite de sens și, de acum, golite”, în spatele cărora se află întotdeauna ”respingerea celuilalt”.
”Vă mărturisesc că, alături de voi, nu mă simt străin, mă simt acasă. Mă gândesc că, în realitate, acest lucru este valabil pentru orice ființă umană pentru că, într-adevăr, arta îndeplinește statutul de «Cetate de scăpare», o entitate care nu se supune regimului de violență și discriminare pentru a crea forme de apartenență umană capabile de a-i recunoaște, a-i include, a-i ocroti și a-i îmbrățișa pe toți. Pe toți, începând de la cei din urmă”, a declarat Suveranul Pontif, în cadrul întâlnirii desfășurate în biserica ”Sfânta Maria Magdalena”, capela închisorii de la Giudecca, unde papa și-a început vizita printr-o întâlnire cu deținutele de acolo.
Desfășurată între 20 aprilie și 24 noiembrie în acest an, Bienala de Artă de la Veneția, a ajuns la a 60-a ediție și prezintă creaţii semnate de nouă artişti contemporani. Proiectul care reprezintă România este What Work Is/Ce este munca, expoziția, curatoriată de Ciprian Mureșan și avându-l ca artist principal pe Șerban Savu, explorând complexitatea relațiilor dintre muncă și timp liber. Tema Bienalei din acest an, Străini pretutindeni, rezonează puternic cu opera lui Savu, explorând sentimente de dezorientare și dislocare – lucrările sale aduc în prim-plan dificultățile legate de munca în străinătate și impactul acestora asupra senzației de apartenență și identitate.
Etapa următoare a scurtei plimbări a Papei prin lagună a fost în piaţa din faţa Bazilicii della Salute, unde s-a adresat tinerilor.
“Trăim scufundaţi în produse create de om, care ne fac să ne pierdem uimirea faţă de frumuseţea care ne înconjoară. Însă creaţia ne invită să fim, la rândul nostru, creatori de frumuseţe, să facem ceva ce nu exista înainte. Viaţa cere să fie dăruită, nu gestionată. Să ieşim din lumea hipnotică a reţelelor sociale care ne anesteziază sufletul”, a îndemnat Suveranul Pontif.
Apoi, în rugăciunea tradiţională de duminică din cadrul ceremoniei din Piaţa San Marco, în faţa a peste 10.500 de credincioşi, Papa Francisc a făcut un nou apel la pace și, vorbind despre impactul supraturismului asupra mediului înconjurător, a îndemnat să “avem grijă de casa noastră comună”.