Comisia Europeană publică al patrulea raport privind starea spațiului Schengen
La 40 de ani de la crearea sa, spaţiul Schengen le-a adus beneficii importante statelor membre și celor 450 de milioane de cetățeni ai acestora, se arată în ultimul raport al Comisiei Europene privind acordul de liberă circulaţie.

Mira Gomboș, 30.04.2025, 09:00
Raportul privind starea spațiului Schengen prezintă realizările, provocările și evoluțiile din spațiul Schengen între 2024 şi 2025. Potrivit documentului, aderarea deplină a Bulgariei și a României consolidează în mod semnificativ economia Uniunii Europene și este o dovadă a faptului că statele membre sunt angajate să îmbunătățească în continuare cooperarea în cadrul acordului.
În plus, cerințele Schengen au devenit un aspect esențial al procesului de extindere a UE, deoarece toate țările candidate trebuie să dispună de sisteme naționale de guvernanță Schengen pe deplin funcționale, până în momentul în care sunt admise.
În raport se mai arată că eforturile intensificate ale UE au condus la o scădere a numărului de treceri neregulamentare ale frontierelor externe ale spațiului Schengen, cu aproximativ 240 000 de cazuri detectate – cel mai scăzut nivel din 2021.
De asemenea, normele Schengen sunt bine aplicate, se spune în document, iar pe viitor sunt vizate mai multe acţiuni care să îmbunătăţească sistemul precum:
– Accelerarea digitalizării pentru a preveni riscurile la adresa securității.
– Acțiuni operaționale comune și o cooperare mai strânsă între autoritățile de aplicare a legii, inclusiv în regiunile frontaliere interne.
– Aprofundarea relațiilor cu țările partenere din vecinătate și din afara acesteia.
– Măsuri eficace de returnare a persoanelor care nu au drept legal de ședere în UE. În 2024 s-a înregistrat o creștere cu aproape 12% a returnărilor în țările terțe ale cetăţenilor care nu au drept de ședere în spațiul Schengen, însă rata globală de returnare trebuie să crească în continuare.
Comisia invită Consiliul Schengen să discute în iunie acest raport și să adopte prioritățile pentru perioada 2025-2026.
Anul trecut, Schengen a fost din nou cea mai vizitată destinație din lume, primind peste o jumătate de miliard de vizitatori și stimulând creșterea economică în întreaga Uniune.