Priorităţile bugetului european 2028 – 2034
Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind viitorul cadrul financiar multianual al UE.

Leyla Cheamil, 08.05.2025, 11:30
Legislativul European vrea un buget al Uniunii Europene pentru perioada 2028-2034 semnificativ mai ambiţios, care să poată răspunde aşteptărilor tot mai mari ale cetăţenilor blocului comunitar, pe fondul instabilităţii globale, conform unei rezoluţii adoptate, miercuri, de eurodeputaţi, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.
Plafonul actual de cheltuieli de 1% din venitul naţional brut al Uniunii nu este suficient pentru a face faţă numărului tot mai mare de crize şi provocări, sunt de părere eurodeputaţii. Potrivit acestora, ținând seama de retragerea SUA din rolul lor la nivel mondial, cheltuielile vor trebui să abordeze războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, un context economic şi social extrem de dificil, un decalaj în materie de competitivitate, precum şi agravarea crizei climatice şi a biodiversităţii. Rezoluţia reafirmă rolul politicii de coeziune în aprofundarea pieţei unice, în reducerea inegalităţilor şi în combaterea sărăciei.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a afirmat că se va acorda prioritate competitivităţii şi securităţii Europei. La rândul său, eurodeputatul român Siegfried Mureşan, coraportor pe acest dosar, a spus, în plen, că Legislativul European îşi doreşte ca următorul buget pe termen lung al blocului comunitar să fie mai bine echipat pentru a răspunde provocărilor actuale – să ajute Europa să acţioneze rapid în situaţii de criză, să îşi protejeze mai bine cetăţenii şi să construiască o Uniune mai puternică şi mai competitivă.
Alte două priorităţi sunt politica agricolă comună şi cea pentru coeziune, precum şi facilitarea accesului la bani, a precizat Siegfried Mureşan.
Acesta a afirmat că beneficiarii de fonduri europene nu se plâng foarte des de lipsa fondurilor, ci de birocraţie, de proceduri în accesarea fondurilor, de faptul că regulile sunt adesea diferite de la un program la alt program de fonduri europene.
De aceea, noi dorim simplificarea regulilor, reducerea birocaţiei, accesarea fondurilor europene, să fie mai simplă, mai rapidă şi chiar mai ieftină pentru beneficiari, a spus eurodeputatul român.
Coraportoarea Carla Tavares din Portugalia a declarat că oamenii şi regiunile trebuie să se afle în centrul următorului cadru financiar multianual. Ea a subliniat că este nevoie de investiţii puternice pentru a stimula autonomia strategică, rezilienţa economică şi obiectivele verzi, fără a lăsa pe nimeni în urmă.
În plus, un buget ambiţios trebuie să promoveze coeziunea socială şi teritorială, să includă surse de venituri noi şi modernizate şi să garanteze o finanţare suficientă pentru securitate, apărare şi pregătire pentru a asigura comunităţi juste şi prospere, respectând, în acelaşi timp, statul de drept şi valorile fundamentale ale UE, a mai spus Carla Tavares. Comisia Europeană urmează să propună în vară proiectul de buget, apoi, Parlamentul şi Consiliul vor intra în negocieri.