Reguli noi de economisire a curentului pentru aparatele electrocasnice
Uniunea Europeană are reguli noi privind consumul de energie al aparatelor electrice și electrocasnice, menite să reducă facturile plătite de consumatori. Adoptate oficial în aprilie 2023, noile norme în materie de proiectare ecologică stabilesc limite actualizate pentru produsele ținute în modul „standby”.
Mihaela Mihai, 16.05.2025, 09:00
Uneori se pare că uităm cât de multă energie consumă aparatele electrocasnice – cum ar fi routerele Wi-Fi sau difuzoarele wireless – în modul standby și pentru care plătim inutil, spune comisarul european pentru energie și locuințe, Dan Jørgensen.
Iar modificările, intrate în vigoare din 9 mai, țin cont de progresele tehnologice din ultimii ani și extind limitele pentru produsele care utilizează surse externe de alimentare cu energie.
Pentru prima dată, limitele se aplică și mobilierului acționat de motor și elementelor de construcție (de exemplu, birouri reglabile cu telecomandă, jaluzele și perdele). Toate aceste produse sunt vândute în cantități din ce în ce mai mari în Uniunea Europeană.
Majoritatea acestor aparate continuă să utilizeze energie electrică chiar și atunci când sunt oprite sau în modul „standby”.
Potrivit unui comunicat al executivului comunitar, începând din 2008, Uniunea Europeană a instituit norme privind piața internă care stabilesc cerințe minime de eficiență energetică. Aceste norme au fost actualizate în 2013 pentru a acoperi modul standby al dispozitivelor conectate la rețea, dar acum noile reguli acoperă un număr foarte mare de produse. aproximativ 800 de milioane vândute în fiecare an.
Este de așteptat ca prin noile măsuri să fie realizate economii anuale de energie electrică de 4 Terawați pe oră până în 2030. Înseamnă 4 miliarde de kilowați pe oră – aproape dublul consumului anual de energie electrică al statului Malta și suficient pentru a alimenta mai mult de 1 milion de mașini electrice.
Și nu în ultimul rând, arată calculele executivului comunitar, consumatorii vor beneficia de facturi mai mici la energie, economiile colective fiind estimate la mai bine de o jumătate de miliard de euro pe an până în 2030. Costurile vor fi și mai mici după aceea, pe măsură ce aparatele existente sunt înlocuite treptat cu altele noi mai performante din punct de vedere energetic.
Noile norme impun, de asemenea, ca informații detaliate privind consumul în modul standby să fie puse la dispoziția consumatorilor, permițându-le să ia decizii de cumpărare în cunoștință de cauză. Noile reguli sunt în vigoare din 9 mai, dar, ca și în cazul altor dispoziții europene, punerea în aplicare se face treptat, în această speţă, în două etape, în următorii 4 ani.