Jurnal Românesc – 16.05.2025
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat a 16-a ediţie a Programului de "Tabere ARC" şi a deschis sesiunea de înscriere pentru cele 7.000 de locuri disponibile, în nouă locaţii din ţară.
Sorin Iordan, 16.05.2025, 10:27
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat a 16-a ediţie a Programului de „Tabere ARC” şi a deschis sesiunea de înscriere pentru cele 7.000 de locuri disponibile, în nouă locaţii din ţară. Programul este destinat elevilor şi tinerilor români din străinătate. Până pe15 iunie, cei interesaţi se pot înscrie online prin intermediul unei aplicaţii ce permite înscrierea de grupuri de până la 12 participanţi şi alegerea perioadei şi a locului.
Ediţia 2025 se va desfăşura în intervalul 1 iulie – 2 septembrie, în serii consecutive, de câte opt, la Centrul de Agrement Oglinzi, din judeţul Neamţ, Centrul de Agrement Sângeorz-Băi, din judeţul Bistriţa-Năsăud, Centrul de Agrement Codrii de Aramă, din judeţul Botoşani, Centrul de Agrement Căprioara – Moroeni, din judeţul Dâmboviţa, Centrul de Agrement Gălăciuc, din judeţul Vrancea, Satul de vacanţă IC Ponor Padiş, din judeţul Cluj, Centrul Sportiv Naţional „Elisabeta Lipă” Snagov, din judeţul Ilfov, Centrul Sportiv Naţional Arcul de Triumf, din municipiul Bucureşti şi la Mânăstirea Caraiman – Buşteni, din judeţul Prahova.
Timp de o săptămână, tinerii români de pretutindeni îşi pot îmbunătăţi cunoştinţele despre România şi abilităţile de comunicare în limba română prin intermediul atelierelor interactive, în care vor învăţa meşteşuguri tradiţionale. În acelaşi timp, prin dans, muzică, activităţi sportive şi cu caracter preventiv , întâlniri cu reprezentanţi ai administraţiilor locale şi excursii la cele mai frumoase obiective vor afla mai multe informaţii despre istoria, geografia şi cultura zonei vizitate. Organizatorii precizează că sesiunea de înscrieri este deschisă şi pentru tinerii români care doresc să se implice ca voluntari. Detalii sunt disponibile pe site-ul dprp.gov.ro.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria că sindicatele din domeniul transportului public din Sofia vor desfăşura activităţi de protest prin oprirea totală a transportului public de suprafaţă începând din 16 mai. MAE atrage atenţia că acţiunea ar putea să continue până luni, 19 mai, dar că metroul din capitala bulgară va continua să funcţioneze normal. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară din partea Ambasadei României la Sofia, iar cei care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de urgenţă al reprezentanţei dipomatice +35 9879 440 758.
România este prezentă la a 37-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino, care are loc în perioada 15 – 19 mai. Standul românesc, organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, propune o ofertă editorială variată şi un program de evenimente cu personalităţi din ţară şi Republica Moldova. ICR arată că, sub deviza „Uşurinţa de a citi”, standul naţional va promova atât literatura română contemporană, cât şi lucrări ale autorilor români din domenii precum filosofie, istorie, critică literară, apărute în limba italiană în ultimii doi ani.
Volumele traduse şi publicate cu sprijinul oferit de Translation and Publication Support Programme, derulat de ICR, sau din iniţiativa directă a unor edituri italiene sunt aduse în atenţia publicului prin prezentări de carte, comentarii şi discuţii cu cititorii la care participă atât autorii, cât şi editorii, traducătorii şi o serie de invitaţi. Salonul Internaţional de Carte de la Torino este cel mai important târg de profil din Italia şi unul dintre cele mai relevante la nivel european.
Romanul „Mai puțin decât dragostea” de Bogdan Crețu, publicat la Editura Polirom, este nominalizarea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2025. Institutul Cultural Român arată că decizia a fost luată de un juriu naţional din care au făcut parte Ruxandra Cesereanu, scriitoare, profesor universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj, președinte al PEN România, Péter Demény, scriitor, traducător, redactor-șef al revistei „Matca literară”, și Angelo Mitchievici, critic literar, profesor universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității Ovidius din Constanța, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România. Anunțarea câștigătorului și decernarea premiului Uniunii Europene pentru Literatură, împreună cu două mențiuni speciale, vor avea loc în cadrul unei gale la Târgul Internațional de Carte de la Praga, care este în plină desfăşurare până pe 18 mai.