Comisia propune noi măsuri de sprijin pentru IMM-uri
Comisia Europeană propune reducerea birocrației și simplificarea normelor pentru întreprinderile cu mai puțin de 750 de angajați. Firmele vor avea astfel, spune Bruxelles-ul, mai multă libertate de a inova, de a se dezvolta și de a crea locuri de muncă.
Mihaela Mihai, 26.05.2025, 09:30
Potrivit normelor comunitare în vigoare în momentul de față, atunci când un IMM are mai mult de 250 de angajaţi devine automat întreprindere mare şi se confruntă cu o creştere bruscă a obligaţiilor administrative. Schimbarea de încadrare poate descuraja creşterea economică şi poate limita competitivitatea.
Din acest motiv, Comisia Europeană a identificat o nouă categorie de firme, si anume întreprinderile mici cu capitalizare medie, definite ca societăți cu mai puţin de 750 de angajaţi și cu o cifră de afaceri de până la 150 de milioane de euro sau cu active totale de până la 129 de milioane de euro.
În această situație sunt nu mai puțin de 38 de mii de companii din întreaga Uniune și pentru prima oară în istoria spațiului comunitar vor avea acces la anumite beneficii existente acum doar pentru IMM-uri.
Aceste întreprinderi sunt adesea minele noastre de aur, sunt inovatoare, dinamice, dar în același timp fragile. Sunt întreprinderi care funcționează cel mai adesea în provincie și de foarte puține ori în capitală și sunt cele care susțin economic mediul rural, a precizat Stéphane Séjourné, vicepreședinte al Comisiei Europene, al cărui mandat este de a asigura prosperitatea și de a pune la punct strategia industrială a Uniunii.
Potrivit propunerilor, aceste societăți ar urma să beneficieze de anumite derogări de la celebrul GDPR, Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal.
Propunerile vor accelera totodată digitalizarea, eliminând cerințele privind depunerea unor acte doar pe suport de hârtie.
Nu în ultimul rând, firmele cu mai puțin de 750 de angajați vor fi scutite de la obligația de a se înregistra pe portalul Uniunii privind gazele fluorurate cu efect de seră. Aceste gaze se regăsesc într-o gamă largă de produse de uz cotidian, cum ar fi frigiderele, sistemele de aer condiționat și chiar în medicamente.
Toate aceste propuneri ar urma să scadă cu încă 400 de milioane de euro costul desfășurării de activități economice în Uniunea Europene, arată calculele Comisiei Europene.
Proiectul va fi acum înaintat spre dezbatere și aprobare Parlamentului și Consiliului European, din care fac parte reprezentanții statelor membre.