Vechile provocări și noile practici comerciale de pe piața internă
Piața unică europeană reunește aproape 450 de milioane de cetățeni, 23 de milioane de întreprinderi și generează un PIB de 17 trilioane de euro, situându-se astfel printre primele trei economii mondiale
Clara Iancu, 29.05.2025, 09:30
În Parlamentul European a fost prezentată rezoluția intitulată „Vechile provocări și noile practici comerciale de pe piața internă”. Această rezolție scoate în evidență provocările cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană: războaie comerciale iminente, preţuri ridicate la energie, lipsa de inovare şi de investiţii publice, şocul economic generat de China şi penuria de forţă de muncă calificată, care pun în dificultate companiile şi conduc la creşterea costurilor de trai pentru consumatori. Criza climatică se accelerează şi adaugă riscuri suplimentare.
În acest context, piața unică rămâne cea mai bună soluție pentru a răspunde insecurității geopolitice și pentru a face față acestor provocări. Toate aceste aspecte au fost discutate în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și au fost prezentate în Parlamentul European de eurodeputatul Anna Cavazzini.
„Permiteți-mi să prezint patru aspecte prin care Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, în această rezoluție, vede drumul înainte pentru piața unică. Primul – Consolidarea pieței unice. Trebuie să facem mai ușor accesul și funcționarea, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii. Simplificarea stă la baza pieței unice: o singură regulă în loc de 27 înseamnă mai puțină birocrație, costuri reduse și condiții de concurență mai echitabile.
În alt doila rând – Punerea în aplicare și dezvoltarea pieței unice digitale. Legislațiile de referință adoptate în ultimul mandat — Actul privind serviciile digitale, Actul privind piețele digitale și primul Act mondial privind inteligența artificială — trebuie acum implementate pentru a asigura o concurență loială.
Trei – Tranziția verde. Rapoartele Letta și Draghi scot în evidență faptul că tranziția către o economie verde și circulară este imperativă, iar pentru a asigura competitivitatea viitoare, trebuie să ne pregătim pentru perturbările economice pe care le va aduce criza climatică.
Și patru – Protecția consumatorilor. O piață unică prosperă și un nivel ridicat de protecție a consumatorilor sunt două fețe ale aceleiași monede. Piața unică nu poate funcționa fără o protecție solidă a consumatorilor, atât în mediul online, cât și în cel offline.
În consecință, rezoluția noastră solicită Comisiei Europene să prezinte în timp util un act privind echitatea digitală.”