Uniunea Europeană a adoptat cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeană a adoptat recent, cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, considerat printre cele mai dure de până acum. Cel mai vizat este sectorul petrolier al Rusiei.

Luminița Voinea, 22.07.2025, 11:01
“Uniunea Europeană, tocmai a aprobat unul dintre cele mai puternice pachete de sancțiuni împotriva Rusiei până în prezent. Fiecare sancțiune slăbește capacitatea Rusiei de a purta război. Mesajul este clar: Europa nu va da înapoi în sprijinul său pentru Ucraina. UE va continua să crească presiunea până când Rusia va pune capăt războiului”, afirmă Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas.
Noile sancțiuni vizează cinci paliere: reducerea veniturilor din energie ale Rusiei, lovirea sectorului bancar, slăbirea în continuare a complexului său militar-industrial, consolidarea măsurilor de combatere a eludării și tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele sale împotriva copiilor și a patrimoniului cultural ucrainean.
Prin acest pachet, numărul navelor care transportă petrol pentru export, incluse pe listă în flota din umbră a Rusiei, cu interdicţii de acostare, ajunge la un total de 444 de nave. De departe, una din cele mai importante măsuri din acest al 18-lea pachet de sancţiuni este reducerea plafonului preţului petrolului rusesc pe pieţele internaţionale cu 15% sub cotele de tranzacţionare. Asta înseamnă reducerea preţului petrolului rusesc de la 60 de dolari, cât era vechiul plafon la 47,6 dolari barilul, urmând ca această cotă să fie reevaluată la fiecare şase luni, în funcţie de cursul cotelor internaţionale.
Pachetul de sancțiuni conține și interdicția de tranzacționare pentru conductele Nord Stream 1 și 2, ceea ce înseamnă că niciun operator din UE nu se poate angaja în nicio tranzacție privind aceste conducte. Măsura întărește decizia Uniunii Europene de a elimina total gazul rusesc din mixul energetic european.
În ceea ce privește sancțiunile financiare, se extinde interdicția actuală de a furniza servicii specializate de mesagerie financiară anumitor bănci rusești într-o interdicție totală a tranzacțiilor, iar pe lista interdicțiilor sunt adăugate alte 22 de bănci. Asta înseamnă că niciun operator din UE nu va putea colabora direct sau indirect cu niciuna dintre băncile incluse pe listă.