Retrospectiva săptămânii 20.07 – 26.07.2025
Guvernanți/ Sindicalişti/ Experţi/ Procurori/ Diplomaţi, Fotbalişti

Bogdan Matei, 26.07.2025, 11:00
Guvernanți
Coaliţia de guvernare, declarat pro-europeană, de la București – PSD-PNL-USR-UDMR – a decis să amâne până la jumătatea lunii august adoptarea celui de-al doilea pachet de măsuri menite să diminueze deficitul bugetar record pentru o țară membră a Uniunii Europene. În această perioadă, toate proiectele de investiţii locale vor fi analizate unul câte unul, aşa cum le-au cerut social-democrații partenerilor de guvernare. Liderul interimar al partidului, Sorin Grindeanu, susține că PSD a reuşit să-şi impună argumentele privind continuarea programului ”Anghel Saligny”, de modernizare a comunităţilor locale, prin investiţii în drumuri judeţene şi locale, infrastructura de apă, canalizare, staţii de epurare şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale.
Sindicaliști
Principalele patru confederaţii sindicale românești au amenințat guvernul cu o grevă generală şi cu blocarea începutului de an şcolar, în septembrie, dacă măsurile de austeritate preconizate vor confirma că echilibrarea deficitului bugetar e lăsată exclusiv pe spinarea populaţiei. Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, spune că, cel mai probabil, primii care decontează lipsa de performanţă a managementului companiilor de stat vor fi salariaţii, prin tăieri de salarii şi dispariţii de locuri de muncă şi subliniază că trebuie făcută o analiză pe fiecare companie, iar la cele neperformante trebuie văzut de ce se află în această situaţie. Sindicatele din învăţământ anunţă că, deşi în vacanţă, membrii lor vor organiza, săptămâna viitoare, proteste, în special faţă de creşterea normei didactice, de pe urma căreia s-ar pierde, spun ei, 15.000 de posturi de profesori, chiar dacă ministrul de resort, Daniel David, a infirmat această ipoteză.
Experți
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a confirmat ratingurile României pentru datoria pe termen lung şi scurt, la „BBB minus/A-3”, perspectiva asociată fiind una negativă. Potrivit sursei, alegerea lui Nicuşor Dan ca preşedinte la mijlocul lunii mai, urmată de formarea unui nou Guvern sub prim-ministrul Ilie Bolojan, a pus capăt unei perioade prelungite de incertitudine politică. Guvernul se bazează pe o largă majoritate parlamentară, ceea ce i-a permis să legifereze un set de măsuri de consolidare fiscală. Impactul total al măsurilor este de 1,1% din PIB în 2025 şi unul considerabil, de 3,5% din PIB, în 2026, împărţit relativ egal între măsurile legate de venituri şi cheltuieli.
„În opinia noastră – şi având în vedere efectele de runda a doua asupra economiei – acest lucru va contribui la reducerea deficitelor la sub 7,7% din PIB în acest an şi la 6,4% în 2026, de la 9,3% din PIB în 2024” – afirmă agenția. Conform acesteia, însă, procesul de corecţie fiscală va diminua şi mai mult ceea ce era, deja, o perspectivă slabă de creştere: „ne-am revizuit în jos previziunile privind creşterea economică reală, până la 0,3% în acest an (de la 1,8% anterior) şi la 1,3% în 2026 (de la 2,6%)”. Următoarea agenţie de rating ce are planificată o analiză privind România este Fitch Ratings, care a anunţat că o va publica pe 15 august. Toate cele trei mari agenţii de rating (S&P Global Ratings, Moody’s şi Fitch) au o perspectivă negativă asociată ratingului suveran al României, ceea ce plasează ţara la un pas de categoria junk, nerecomandată investițiilor.
Procurori
Decizia semnată de premierul Ilie Bolojan privind eliberarea lui Cristian Popescu Piedone din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a fost publicată în Monitorul Oficial. Personaj public pitoresc, politician declarat de stânga, fost primar de sector la București, deja trecut și prin închisoare, Piedone a fost plasat sub control judiciar de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi avertizat un hotel din stațiunea montană Sinaia că urmează să efectueze acolo un control. Omul a recunoscut că proprietarul hotelului, fostul parlamentar liberal Dan Radu Rușanu – și acesta cu complicații penale în palmares – este prietenul său, dar a negat că l-ar fi anunţat înainte de control.
Diplomați
Noua şefă a diplomaţiei de la Bucureşti, Oana Ţoiu, a mers într-o vizită oficială în Republica Moldova vecină (ex-sovietică, majoritar românofonă), unde a fost primită de preşedinta Maia Sandu şi a avut întrevederi cu premierul Dorin Recean, cu omologul Mihai Popşoi şi cu preşedintele legislativului, Igor Grosu. Potrivit corespondenţilor Radio România, ministrul Ţoiu a reiterat angajamentul ferm al preşedintelui Nicuşor Dan, al premierului Ilie Bolojan şi al întregului Guvern de la Bucureşti pentru susţinerea autorităţilor de la Chişinău în procesul de integrare europeană.
Fotbaliști
Patru partide în deplasare, două înfrângeri, două remize, un gol marcat, trei primite – acesta e bilanțul din săptămâna în curs al echipelor românești de fotbal în primele manșe ale preliminariilor din cupele europene. Campioana FCSB, din București, a fost învinsă de echipa nord-macedoneană KF Shkendija cu 1-0 în al doilea preliminar al Ligii Campionilor. Vicecampioana CFR Cluj (nord-vest) a remizat, 0-0, în Elveţia, cu FC Lugano, în Europa League. Universitatea Craiova (sud) a pierdut, 1-2, cu bosniacii de la FK Sarajevo, în Conference League. Revenită în cupele europene după mai bine de jumătate de secol, Universitatea Cluj a terminat 0-0 cu FC Ararat-Armenia, tot în Conference. Partidele decisive pentru calificare au loc săptămâna viitoare, toate patru în România.