Plajă la Sulina
Astăzi vă invităm în cel mai estic punct al României şi al Uniunii Europene, oraş riveran la Marea Neagră, dar şi la Dunăre: Sulina.

Ana-Maria Cononovici, 26.07.2025, 12:00
Astăzi vă invităm în cel mai estic punct al României şi al Uniunii Europene, oraş riveran la Marea Neagră, dar şi la Dunăre: Sulina. Accesul la Sulina se face pe apă, de la Tulcea, cu nave de mai mici sau mai mari dimensiuni, transportul durând aproximativ 2 ore. Port fluvial şi maritim, Sulina este situat pe malul drept al Dunării şi a devenit o atracţie turistică estivală în anii 70 ai secolului trecut pentru cei care doreau să descopere frumuseţile Deltei Dunării, sau să se bucure de plaja sălbatică, cu nisip foarte fin, de la Marea Neagră.
Dragoş Ioniţă, proprietarul unei pensiuni din Sulina, ne-a spus ce pot face turiştii odată ajunşi aici: “Sulina este locul unde se întâlnește Dunărea cu marea. Ai Deltă, ai istorie, ai tradiții, ai liniște și te poți bucura de natură maxim. Odată ajunşi aici să vadă puţin din oraș, să acceseze punctele de atracție, să ajungă la mare, să ajungă la Pădurea Letea, să meargă o zi la pescuit, să facă o tură cu caiacul, într-una din zile. Poți cu ușurință să stai și pe plajă juma de zi, juma de zi, să te plimbi, să te bucuri de deltă. Sulina are un avantaj față de celelalte localități din Deltă ai marea, balta, Pădurea Letea, toate laolaltă.”
Deşi există tentaţii culinare locale şi pentru cei ce nu mănâncă peşte şi produse de peşte, pe bază de legume, miel şi pui, meniul deltaic este unul savuros. Revine cu detalii Dragoş Ioniţă: “Noi ne lăudăm cu un produs: se numește calcan la tavă. Este produsul nostru care ne iese fabulos de bine. Bineînțeles că tot ce înseamnă bucătărie tradițional deltaică de la saramură, la plachie, la crap pe varză, crap prăjit, hamsie. Ne-am jucat puțin cu ea și am făcut un produs: bruschette deltaice, având la bază rețeta de bruschette italenească și peștele nostru, hamsia noastră. Nu v-am spus de storceag, am uitat. Nu v-am spus de ciorba depeşte, de ciorba de perişoare din pește. Da, avem multe surprize!”
Plaja Sulina este situată la aproximativ 3 km de orașul Sulina, aşa că este accesibilă şi într-o plimbare de 20-30 de minute, sau cu maxi-taxi. În plus multe dintre pensiuni asigură transportul către plajă la ore prestabilite. Plaja Sulina a fost amenajată și modernizată la standarde optime, având în dotare o scenă tip amfiteatru, locuri de joacă, dușuri, un punct salvamar, un drum de acces care leagă localitatea de plajă cu o pistă de bicicliști din pavele, o alee pietonală din pavele din lemn, o parcare la intrarea pe pod, șase module chioșc și spațiu de închiriat obiecte de plajă, banchete din lemn şi umbrare acoperite cu stuf. Nisipul este fin, apa mării este de mică adâncime până în larg și este foarte limpede, lipsită de alge. Pentru că Dunărea se varsă în Marea Neagră, la Sulina există o zonă de amestec de apă dulce cu apă sărată.
Plaja Sulina este şi o zonă de importanţă ecologică, deoarece aici se dezvoltă Volbura de nisip, o plantă aflată pe lista roşie a speciilor protejate. De asemenea, vizitatorul care se opreşte la Sulina poate admira clădirile vechi care s-au păstrat, inclusiv cea a sediului Comisiunii Europene a Dunării, dar şi cimitirul multiconfesional, dovadă a vieţii cosmopolite din Sulina de altădată, precum şi Colecţia muzeală privată “Sulina Veche” organizată de un localnic, Gheorghe Comârzan.