Noi criterii pentru meniuri mai ecologice și mai sănătoase în cantinele publice
Centrul Comun de cercetare al Comisiei Europene a publicat un nou raport privind modul în care se pot obține mese sănătoase și durabile în instituțiile publice, de la școli și spitale la aparatul administrativ.

Mira Gomboș, 20.10.2025, 09:20
Criteriile propuse vizează promovarea unor opțiuni alimentare mai sănătoase și mai durabile, indiferent dacă acestea sunt preparate și servite în cantine, prin servicii de catering sau în distribuitoare automate.
Deși nu sunt obligatorii, criteriile sunt menite să ajute autoritățile naționale, regionale și locale să îmbunătățească durabilitatea sistemului alimentar.
Raportul include cele mai bune practici și instrumente inspirate de un concept global de durabilitate. Acesta analizează aspecte de mediu, sociale, economice și de sănătate, inclusiv bunăstarea animalelor și alimentația.
Criteriile acoperă agricultura ecologică, produsele echitabile și etice, pescuitul durabil, bunăstarea animalelor, prevenirea risipei alimentare și formarea personalului. Se acordă atenție practicilor agricole durabile și lanțurilor de aprovizionare scurte, precum și condițiilor de muncă și incluziunii grupurilor vulnerabile.
Noile principii evidențiază necesitatea de a trece la o dietă bogată în fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, nuci și semințe, reducând în același timp consumul de sare, zaharuri libere, grăsimi saturate, alcool și carne roșie și procesată.
O atenție deosebită ar trebui acordată persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii, persoanele în vârstă sau pacienții spitalizați. De asemenea, promovarea unei alimentații adecvate pentru fiecare categorie de vârstă este esențială pentru prevenirea bolilor netransmisibile.
Toate criteriile prezentate sunt însoțite de mecanisme clare de verificare a conformității și de monitorizare.
Raportul prezintă instrumente de sprijin pentru implementare, cum ar fi o evaluare a ciclului de viață pentru a observa impactul asupra mediului; orientări și strategii pentru criteriile nutriționale; și monitorizare și evaluare.
Lista de criterii, bune practici și alte instrumente pot fi incluse în caietele de sarcini de către autoritățile contractante și puse în aplicare de către achizitorii din întreaga Europă. Obiectivul este de a ajuta școlile, spitalele și alte instituții și structuri publice, precum cantinele, să servească alimente care hrănesc oamenii și planeta și, în ultimă instanță, să contribuie la un sistem alimentar durabil.