Un raport UE avertizează asupra creșterii numărului de infecții grave cu Listeria în Europa
Schimbările în alimentație și îmbătrânirea populației pot contribui la creșterea numărului de infecții grave cu Listeria în Europa, potrivit noului raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.
Mira Gomboș, 10.12.2025, 10:15
În fiecare an, mii de persoane din întreaga Europă se îmbolnăvesc după ce consumă alimente contaminate, ouăle, carnea și produsele gata preparate fiind printre cele mai frecvente surse de infecție. Raportul arată că, deși standardele de siguranță alimentară din Europa rămân ridicate, bolile de origine alimentară continuă să afecteze persoane din toate grupele de vârstă.
În 2024, Listeria a cauzat cele mai multe spitalizări și decese dintre toate infecțiile de origine alimentară raportate în Uniunea Europeană. Aproximativ 7 din 10 persoane infectate cu Listeria au avut nevoie de îngrijiri medicale în spital, iar 1 din 12 persoane a decedat.
Tendința ascendentă a infecțiilor observată în ultimii ani poate reflecta mai mulți factori, printre care îmbătrânirea populației Europei, schimbarea obiceiurilor alimentare – cum ar fi consumul crescând de alimente gata preparate – precum și practicile necorespunzătoare de manipulare și depozitare.
Deși Listeria prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire gravă, Campylobacter și Salmonella rămân cele mai frecvente cauze ale îmbolnăvirilor de origine alimentară în Europa, carnea de pasăre și ouăle fiind surse importante de infecție.
Majoritatea bolilor transmise prin alimente pot fi prevenite, transmit specialiştii europeni, prin respectarea câtorva practice precum:
Menținerea frigiderului la o temperatură de 5 °C sau mai mică.
Folosirea alimentelor, inclusiv a produselor gata de consum, înainte de data de expirare.
Gătirea temeinică a alimentelor, în special a cărnii.
Spălarea pe mâini, a cuțitelor și a suprafețelor după manipularea alimentelor crude.
Păstrarea alimentelor gătite separat de produsele crude.
Grupurile vulnerabile ar trebui să evite consumul de alimente cu risc ridicat, cum ar fi produsele gata de consum, laptele nepasteurizat și brânzeturile moi fabricate din acesta.