Ce urmează după decesul papei
Papa Francisc a murit. Urmează un proces lung și meticulos care include o serie de obiceuri vechi de sute de ani.

Mariana Chiriță, 21.04.2025, 16:03
Odată cu decesul Papei Francisc începe un proces lung și meticulos care include o serie de obiceuri vechi de sute de ani, care anunţă sfârşitul unei papalităţi şi începutul alteia noi. Responsabilul cu anunțarea veștii și cu pregătirea procesiunii este Camerlengo, șeful de cabinet al Papei, funcție deținută de cardinalul irlandez Kevin Farrell.
Conform tradiției, inelul Suveranului Pontif cu sigiliu pentru documentele oficiale papale, este distrus, ceea ce înseamnă sfârșitul domniei Sale, iar apartamentele papale sunt sigilate.
Va urma o perioadă de nouă zile de doliu, cunoscută sub denumirea de Novendiale, în care trupul papei va fi expus în Catedrala San Pietro.
Trupul Pepei va fi binecuvântat, îmbrăcat în veșminte papale și expus în Bazilica Sf. Petru pentru a fi văzut de către public. După această perioadă, în care oamenii îi vor aduce un ultim omagiu, se vor organiza funeraliile papale.
În mod tradițional, Papa ar trebui să fie îngropat în criptele de sub Bazilica Sf. Petru. Aproape 100 de papi sunt înmormântați acolo, inclusiv Papa Benedict al XVI-lea. Suveranul Pontif a lăsat, însă, prin testament să fie înhumat în Biserica Santa Maria Maggiore din Roma. Este primul papă din ultima sută de ani înmormântat în afara Vaticanului.
Papa Francisc a vrut o slujbă funerară simplificată și să fie așezat într-un sicriu simplu, nu, așa cum prevede tradiția, în trei sicrie, două din lemn și unul din zinc.
După înmormântarea Papei, Colegiul Cardinalilor se va reuni în Capela Sixtină pentru a organiza un conclav, procesul secret de alegere a unui nou papă, la care participă cardinalii care au mai puțin de 80 de ani.
Fumul negru care iese pe hornul din Bazilica Sfântul Petru în urma acestui proces semnifică faptul că votul nu a reuşit. Fumul alb anunță că a fost ales un nou Papă, procedura încheindu-se cu „habemus papam”.