Modificări aduse legii cetățeniei
Ambasada României în Serbia informează asupra modificărilor aduse procedurii de procesare a cererilor de acordare și redobândire a cetățeniei române, intrate în vigoare în luna martie.

România Internațional, 20.04.2025, 11:49
Ambasada României în Serbia informează asupra modificărilor aduse procedurii de procesare a cererilor de acordare și redobândire a cetățeniei române. Astfel, de la jumătatea lunii trecute, au intrat în vigoare noi norme care aduc următoarele modificări relevante pentru cazurile în care cererile de acordare sau redobândire a cetățeniei române sunt depuse la misiunile diplomatice și oficiile consulare :
– Cererile având ca temei legal art. 81, art. 10 și art. 11 din Legea cetățeniei pot fi depuse și la misiunile diplomatice și oficiile consulare române din statul pe teritoriul căruia solicitantul își are domiciliul sau reședința legală. Ele pot fi depuse, ca și până acum, și la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC).
– În cazul în care, pentru soluționarea cererii, este necesară prezentarea de documente suplimentare, Comisia pentru cetățenie din cadrul ANC poate cere completarea dosarului. De asemenea, dacă se apreciază că este necesară audierea solicitantului pentru clarificarea unor aspecte, Comisia dispune citarea acestuia. Citarea se face cu cel puțin 90 de zile înainte de termenul fixat pentru audiere.
– Persoanele pentru care a fost aprobată, prin ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie, acordarea sau redobândirea cetățeniei române, au obligația să depună jurământul de credință în termen de 1 an de la primirea comunicării ANC. Termenul de 1 an menționat mai sus nu poate fi prelungit în nicio circumstanță, iar curgerea lui nu poate fi suspendată sau întreruptă pentru niciun motiv, nici chiar în caz de forță majoră.
– După depunerea jurământului de credință, persoanele care au dobândit sau redobândit cetățenia română au obligația de a solicita primul act de identitate (carte de identitate) sau de călătorie (pașaport) în termen de un an de la data depunerii jurământului (pentru persoanele care își stabilesc domiciliul în România), respectiv în termen de 3 ani de la data depunerii jurământului (pentru persoanele care își mențin domiciliul în străinătate). În cazul persoanele care au dobândit/redobândit cetățenia română (au depus jurământul) anterior intrării în vigoare a modificărilor legale, termenul de 1 an, respectiv de 3 ani curge de la data intrării în vigoare a legii (15 martie 2025).
Noile reglementări detaliază condițiile pe care solicitantul trebuie să le îndeplinească în cadrul procedurii întemeiate pe art. 81 din Legea cetățeniei:
– cel puțin 3 ani înainte de data depunerii cererii solicitantul ar trebui să fi desfășurat, în mod regulat, activități prin care să fi contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizației şi spiritualității românești;
– sunt definite activitățile prin care solicitanții pot dovedi contribuţia la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti art. 81 alin (2).
– este necesară îndeplinirea corespunzătoare a condițiilor prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b)-g) din Legea cetățeniei, inclusiv privind cunoașterea limbii române și deținerea de noțiuni elementare de cultură și civilizație românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viața socială (lit. f) și privind cunoașterea prevederilor Constituției României și a imnului național (lit. g). Verificarea acestor cunoștințe se realizează în cadrul unui interviu susținut în fața Comisiei pentru cetățenie, la care solicitanții urmează a fi convocați pe parcursul procedurii de prelucrare a cererilor.
Totodată, noile reglementări specifice procedurii întemeiate pe art. 10 și 11 din Legea cetățeniei prevăd ca:
– în cazul cererilor întemeiate pe art. 10 și 11, solicitanții trebuie să facă dovada îndeplinirii cumulative a condițiilor prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b)-e) din Legea cetățeniei și fac dovada cunoașterii limbii române. În acest caz dovada cunoașterii limbii române se face prin: un certificat de competenţă lingvistică care atestă cunoaşterea limbii române la un nivel nu mai mic decât nivelul B1 al Cadrului european comun de referinţă pentru limbi – CECRL eliberat de: instituţiile de învăţământ superior din România acreditate pentru programul de studii «An pregătitor de limba română», Institutul Limbii Române, Institutul Cultural Român, Institutele culturale româneşti din străinătate.
– sau o copie legalizată a foii matricole emisă de unităţi de învăţământ de nivel liceal sau de instituţii de învăţământ superior din statul de cetăţenie sau de reşedinţă, în care se atestă studiul pentru minimum 3 ani în limba română.
Sunt exceptate de la obligația de a face dovada cunoașterii limbii române persoanele care au fost cetăţeni români si care solicită redobândirea cetăţeniei potrivit art. 10 sau 11; persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani la data depunerii cererii si care solicită acordarea cetățeniei române potrivit art. 10 sau 11.