Retrospectiva săptămânii 04.05-10.05.2025
Sumar: Turbulenţe economice; Garanţii pentru turul decisiv al prezidenţialelor; Demisii din politica de top; Noul Papă, salutat în România; Aniversare sportivă

Bogdan Matei, 10.05.2025, 11:29
Turbulenţe economice
Moneda naţională românească, leul, s-a depreciat, săptămâna aceasta, în raport cu principalele devize convertibile – euro, dolar, franc eleveţian -, iar preţul gramului de aur a ajuns la un maxim istoric. S-a depăşit pragul psihologic de cinci lei pentru un euro.
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu, a explicat că, în ultima perioadă, pe piaţa valutară, intrările de capital au scăzut, iar ieşirile au crescut semnificativ. Pentru a tempera aceste mişcări, BNR a atras lichiditatea din piaţă, ceea ce a dus la creşterea dobânzilor. Suciu a promis că Banca Naţională va încerca să echilibreze această situaţie.
Experții spun că incertitudinile de ordin politic afectează evoluţiile de pe piaţa financiară. Analistul financiar Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România, afirmă că aversiunea față de risc şi posibilele ieşiri ale capitalurilor străine din țară se răsfrâng asupra cursului valutar. Situaţia de pe scena politică influenţează mai mult ca oricând temerile investitorilor, care încep să vândă din titlurile româneşti şi să iasă din România – susţine și consultantul economic Adrian Negrescu.
Garanţii pentru turul decisiv al prezidenţialelor
Ministerul de Interne (MAI) precizează că nu există niciun blocaj în organizarea turului doi al alegerilor pentru Preşedintele României, programat pe 18 mai, şi dezminte mesajele „alarmiste” de pe platformele social media, „de natură să creeze o stare de nelinişte şi de dezbinare socială”. Potrivit sursei, „au fost identificate elemente de conţinut cu scenarii panicarde referitoare la blocarea turului doi al alegerilor, care au generat un val de reacţii de incitare la violenţă şi de neîncredere în autorităţi. Aceste mesaje sunt preponderent lansate pe reţele sociale şi ulterior distribuite în comunităţi legitime de social media, pentru a amplifica starea de nesiguranţă”.
MAI face apel către cetăţeni, jurnalişti, precum şi către toţi ceilalţi actori implicaţi în procesul electoral să nu sprijine astfel de narative şi le recomandă vectorilor de opinie şi persoanelor publice să aibă o atitudine ponderată. Turul decisiv al prezidenţialelor şi-l dispută liderul AUR (opoziţia naţionalistă), George Simion, susţinut şi de POT, şi primarul independent al Bucureştiului, Nicuşor Dan, sprijinit de USR, PNL şi UDMR (parlamentare) şi de câteva formaţiuni extra-parlamentare. În primul tur, pe 4 mai, Simion a primit aproape 41% din sufragii, iar Dan circa 21 de procente.
Demisii din politica de top
Premierul social-democrat Marcel Ciolacu şi-a dat demisia din fruntea guvernului PSD-PNL-UDMR. Cauza ar fi rezultatul primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în care candidatul puterii, fostul lider liberal Crin Antonescu, s-a clasat al treilea și a ratat turul decisiv.
„Coaliţia de guvernare nu are o legitimitate, cel puţin în această componenţă. Am propus colegilor mei ieşirea din coaliţie, ceea ce duce la demisia mea din funcţia de prim-ministru. Am luat decizia că miniştrii PSD rămân să discute cu reprezentanţii PNL, UDMR. Am luat decizia de a nu susţine public niciunul dintre cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din turul doi” – le-a declarat Ciolacu reporterilor, luni seară, la sediul central al partidului.
Şefia Executivului a fost preluată, interimar, de ministrul liberal de Interne, Cătălin Predoiu. În prima sa declaraţie ca premier, acesta a afirmat că România este şi trebuie să rămână o democraţie rezilientă, o ţară ale cărei obiective de dezvoltare rămân ancorate în valorile euroatlantice. Echipa sa va putea gestiona afacerile curente prin hotărâri de guvern şi ordine de ministru, dar nu va putea adopta ordonanţe de urgenţă şi nici proiecte legislative.
Tot luni, şi-a dat demisia şi şefa USR, Elena Lasconi, după ce, în ajun, în primul tur de scrutin al prezidenţialelor, a primit mai puțin de 3% din voturi. Primărița municipiului Câmpulung Muscel, din sudul țării, susține că va rămâne activă în viaţa publică şi în efortul de schimbare a clasei politice vechi. În timpul campaniei electorale pentru președinție, ea a fost abandonată de colegii din conducerea USR, care și-au anunțat susținerea pentru primarul Dan, cel care, acum aproape un deceniu, a fondat partidul.
Noul Papă, salutat în România
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (confesiune majoritară), Daniel, i-a transmis un mesaj de felicitare noului Papă Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că Suveranul Pontif va continua să promoveze „spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă”.
„Într-o lume care se confruntă cu multiple crize spirituale, economice și sociale, vocea unită a creștinilor este mai necesară ca oricând, pentru a oferi un mesaj de speranță, solidaritate și iubire” – afirmă Patriarhul Daniel. El și-a exprimat speranța că Papa va continua să îi sprijine pe credincioșii ortodocși români care trăiesc în număr mare în țări din Europa de Vest, în special în Italia, așa cum au făcut-o „în mod constant” și predecesorii săi, Benedict al XVI-lea și Francisc.
Joi seară, americanul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, a devenit primul papă din istorie originar din Statele Unite. Noul Suveran Pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea.
Aniversare sportivă
Sportul românesc a celebrat, miercuri, 39 de ani de la căştigarea de către Steaua Bucureşti a Cupei Campionilor Europeni la fotbal. Pe 7 mai 1986, în Spania, la Sevilla, echipa, formată exclusiv din jucători români, a învins in finală cu 2-0, după loviturile de departajare, celebra FC Barcelona.
Portarul Stelei, Helmuth Duckadam, a intrat atunci în Cartea Recordurilor, dupa ce a parat toate cele patru lovituri executate de catalani. În februarie 1987, la Monte Carlo, Steaua îşi adjudeca şi Supercupa Europei, după 1-0 cu sovieticii de la Dinamo Kiev. Trei dintre autorii acelor performanţe unice in istoria fotbalului autohton, portarul Helmuth Duckadam, mijlocaşul Lucian Bălan si fundașul Ilie Bărbulescu, au decedat in anii din urmă.