Retrospectiva săptămânii 26.08 – 01.09.2018
Sumar: Reuniunea anuală a diplomaţiei române / Pesta porcină se extinde în România / Ziua Limbii Române - 31 august / Republica Moldova - 27 de ani de independenţă / Cerbul de Aur la 50 de ani
Daniela Budu, 01.09.2018, 09:19
Reuniunea anuală a diplomaţiei române
La Bucureşti s-a desfăşurat, zilele trecute, reuniunea diplomaţiei române într-un context special având în vedere că acesta este anul Centenarului Marii Uniri. Între principalele teme de dezbatere a fost mandatul Bucureştiului la preşedinţia Consiliului UE, în prima jumătate a anului viitor. Adresându-se participanţilor la reuniune, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că îşi doreşte ca România să poată exercita o preşedinţie eficientă a Consiliului UE, un exerciţiu prin care ţara va avea de câştigat în relaţiile cu instituţiile europene, statele membre ale UE şi partenerii externi. Prezent la reuniune, ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a cerut sprijinul reprezentanţilor corpului diplomatic pentru ca exercitarea acestui mandat să fie un succes pentru România. Victor Negrescu: TRACK ‘Ne pregătim insistent pentru acest proces şi nu există riscuri ca România să nu exercite acest mandat de preşedinţie. România va exercita acest mandat şi sunt convins că poate fi un mandat de succes, prin implicarea tuturor şi, evident, contăm, în această logică, pe sprijinul dumneavoastră, dar nu putem considera acest moment un moment lipsit de provocări. Sunt oportunităţi de care am vorbit şi despre care se va vorbi, dar sunt şi foarte multe provocări, provocări pentru România, ca ţară, dar mai ales provocări pentru Uniunea Europeană, că vorbim de Brexit, că vorbim de viitorul buget european, că vorbim de alegerile pentru Parlamentul European sau dezbaterea despre viitorul Uniunii Europene’. Reuniunea anuală a diplomaţiei române reprezintă o platformă de dezbatere a priorităţilor României în contextul evoluţiilor internaţionale, iar anul acesta l-a avut invitat special pe ministrul de externe german, Heiko Maas.
Pesta porcină se extinde în România
Cu circa 800 de focare de pestă porcină africană confirmate într-un sfert din judeţe din sud-est şi nord-vest, România acţionează pentru a opri extinderea celei mai grave maladii a animalelor de după al Doilea Război Mondial. Cea mai dură dintre măsuri ţine de eutanasierea tuturor porcilor din zonele în care a fost confirmată prezenţa virusului, proces aflat în plină desfăşurare. Au fost instituite filtre rutiere pentru a depista tentativele de a scoate din perimetru animale bolnave sau produse provenind de la acestea şi s-a luat decizia de a se permite vânarea porcilor mistreţi şi a şacalilor din Delta Dunării, purtători de virus. În pofida acestor măsuri, boala se răspândeşte rapid, pentru că nu există tratament sau vaccin – spun autorităţile. Preşedintele Klaus Iohannis, care a cerut despăgubirea cât mai rapidă a celor afectaţi, consideră că din cauza modului defectuos în care este gestionată această situaţie de criză, producătorii autohtoni au fost împinşi în pragul falimentului. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat asigurări că proprietarii animalelor eutanasiate vor fi despăgubiţi.
Ziua Limbii Române – 31 august
Ziua Limbii Române este marcată de autorităţi şi instituţii publice, de reprezentanţele diplomatice şi institute culturale ale României din străinătate, prin organizarea unor programe şi evenimente cultural-educative cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române. Reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate au organizat o serie de evenimente dedicate limbii române, la sediile institutelor sau în colaborare cu importanţi parteneri culturali locali. Majoritatea proiectelor se derulează în jurul datei de 31 august, declarată in 2013, Ziua Limbii Române – zi celebrată şi în Republica Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă).
Republica Moldova – 27 de ani de independenţă
Republica Moldova a marcat Ziua Independenţei, pe fundalul unor proteste ale opoziţiei şi a evacuării forţate, la Chişinău, a unui grup de manifestanţi. Pe 27 August 1991, pe harta Europei apărea un nou stat, Republica Moldova, creat pe o parte a teritoriilor româneşti răsăritene înglobate forţat în Rusia sovietică, în 1940. Iar România, convalescentă după comunism, a fost prima ţară care a recunoscut noua republică. Acum, după 27 de ani, România, membră a UE şi NATO, este cel mai înfocat pledant în favoarea integrării europene a micului stat vecin, majoritar românofon, în acord cu aspiraţiile declarate ale autorităţilor de la Chişinău.
Cerbul de Aur la 50 de ani
România organizează din nou, la Braşov (centru), după o întrerupere de nouă ani, Festivalul Internaţional ”Cerbul de Aur”, între 29 august – 2 septembrie 2018. Festivalul a debutat în 1968 şi a avut 17 ediţii la care au susţinut recitaluri vedete internaţionale precum Diana Ross, Julio Iglesias, Dalida, Tom Jones, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Ricky Martin, Toto Cutugno, Ray Charles, Pink, UB 40, Scorpions şi multe alte nume importante din industria muzicală. Formatul manifestării este unul special în anul Centenarului României şi semicentenarului Cerbului de Aur, spun organizatorii, incluzând o gală aniversară, două zile de concurs, o gală a festivalului, spectacolul România Centenar şi alte evenimente. Show-ul a adus în concurs anul acesta 18 concurenţi din 15 ţări, dintre aceştia trei fiind din România.
România fără echipe de fotbal în competiţiile europene
România nu va fi reprezentată în competiţiile continentale de fotbal după ce campioana CFR Cluj (nord-vest) şi vicecampioana FCSB (fosta Steaua Bucureşti), au ratat calificarea în grupele Ligii Europa. CFR a pierdut ambele partide jucate cu campioana Luxemburgului, Dudelange, 0-2 în deplasare şi 2-3, joi seară, pe teren propriu. Bucureştenii de la FCSB au câştigat returul de acasă cu austriecii de la Rapid Viena, scor 2-1, dar a fost insuficient pentru calificare, deoarece pierduseră partida tur cu 3-1.