20 de ani de la un tratat istoric
Au trecut două decenii de la semnarea de către România a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană.

Daniela Budu, 28.04.2025, 12:30
S-au împlinit 20 ani de la semnarea de către România a Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce i-a permis să devină oficial stat membru al UE la 1 ianuarie 2007. Cererea de aderare fusese depusă de către București în anul 1995, iar în 1999, liderii din Consiliul European au aprobat deschiderea negocierilor. Acestea au durat până la sfârșitul anului 2004.
Ceremonia de semnare a Tratatului de aderare a avut loc pe 25 aprilie 2005, la Luxemburg, țara care asigura la acel moment președinția rotativă a Consiliului UE.
”Pentru noi, calitatea de membru al Uniunii Europene va reprezenta îndeplinirea unui vis mai vechi de o jumătate de secol, de a depăşi toate barierele şi de a deveni parte a comunităţii europene de valori, prosperitate şi securitate”, declara președintele României de la acea vreme, Traian Băsescu, după semnarea Tratatului.
În cei 20 de ani care au trecut, Bucureștiul a avut mai multe realizări, cea mai recentă fiind aderarea deplină la spațiul Schengen, la 1 ianuarie 2025, și depășirea pragului de 100 de miliarde de euro fonduri europene primite de la aderare până în prezent.
Potrivit Ministerului Finanțelor, în acești ani, Bucureștiul a contribuit, la rândul său, cu aproape 33 de miliarde de euro la bugetul UE. Ar mai fi de menționat că la 12 ani de la aderare, România a deținut, în prima jumătate a lui 2019, președinția rotativă a Consiliului UE. A contribuit activ, alături de celelalte state membre, la combaterea pandemiei de COVID 19 și ajută Ucraina, alături de Uniunea Europeană, să facă față agresiunii Federației Ruse declanșate acum mai bine de trei ani.
În cele două decenii care au trecut, încrederea românilor în UE s-a prăbușit cu 25% de la momentul aderării, arată un sondaj INSCOP. Mai puțin de jumătate dintre români mai cred că apartenența la UE este un lucru bun, dar aproape 90% dintre ei cred că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO.
La rândul său, cel mai recent Eurobarometru comandat de Parlamentul European arată că șapte din zece români consideră că România beneficiază de statutul de membru al UE, iar 75% dintre ei cred că statele comunitare ar trebui să acționeze mai unite pentru a face față provocărilor globale actuale.
Într-un mesaj cu ocazia aniversării a 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare, președintele interimar Ilie Bolojan a declarat că România trebuie să-și consolideze apartenența la Uniune.
„E o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE și să ne concentrăm pe consolidarea acestui parcurs, pentru un viitor mai sigur și mai prosper pentru toți cetățenii României”, a transmis Ilie Bolojan.
“Aderarea la UE, alături de cea la NATO, reprezintă cel mai important obiectiv naţional al ţării noastre după căderea comunismului, care a antrenat modernizarea societăţii româneşti”, a transmis şi premierul Marcel Ciolacu, care a menţionat că “reuşita acestui proiect s-a bazat pe consensul întregii societăţi şi al întregii clase politice” şi pe solidaritatea europeană.
„Azi, ca stat membru angajat şi responsabil, care se bucură de toate beneficiile apartenenţei la UE, contribuim activ la aprofundarea proiectului european, care are drept fundament valorile şi interesele noastre comune”, a transmis, la rândul său, ministerul de Externe de la București.