BNR și incertitudinile economice
BNR a decis să menţină dobânda de politică monetară la 6,5% pe an.
Roxana Vasile, 08.04.2025, 11:30
Banca Naţională a României a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an. De asemenea, a hotărât să păstreze dobânzile la care se pot împrumuta băncile comerciale de la BNR sau pe care le primesc pentru sumele păstrate în conturile băncii centrale la 7,5, respectiv la 5,5 procente pe an.
Banca Naţională a României atrage atenţia că ne aflăm în faţa unor mari incertitudini şi a unor riscuri crescute care au la bază, între altele, evoluţia viitoare a preţurilor la energie şi alimente, comparativ cu cele din perioada similară a anului precedent.
Inflaţia va rămâne fluctuantă în semestrul întâi din 2025 şi, după ce va consemna o reducere în luna martie, ar urma să crească moderat în trimestrul al doilea. Situația va fi cauzată, pe de o parte, de legislaţia românească în domeniu și, pe de alta, de măsurile de politică comercială adoptate de state dezvoltate cu potenţial impact asupra cotaţiilor materiilor prime şi a preţurilor internaţionale ale unor bunuri intermediare şi finale.
De asemenea, incertitudini şi riscuri sunt asociate şi conduitei viitoare a politicii naționale fiscale şi a celei de venituri, condiţiilor de pe piaţa muncii, dar şi evoluţiilor din mediul extern, în condiţiile prelungirii războiului din Ucraina şi a situaţiei din Orientul Mijlociu, dar mai cu seamă în contextul politicii comerciale a administraţiei americane şi al măsurilor adoptate ca răspuns de către alte state de natură să afecteze mersul economiei globale şi al comerţului internaţional – mai arată BNR.
În aceste condiții, preşedintele organizaţiei profesioniştilor în investiţii din România – CFA, Adrian Codirlaşu, nu exclude posibilitatea unei recesiuni în 2025:
ʺSituaţia actuală este una complicată, chiar foarte complicată economic. Dacă ne uităm la partea internă, avem un deficit bugetar extrem de ridicat, cu presiuni să rămână la fel de ridicat, dacă nu sunt luate măsuri de consolidare fiscală. Avem deficit de cont curent mare, iar dacă ne uităm la situaţia externă, avem un război la graniţă şi tocmai ce a pornit un război comercial. În aceste condiţii, riscul de recesiune aş spune că a crescut semnificativ, deci e posibil să avem o recesiune uşoară în acest an.ʺ
Potrivit BNR, cele mai recente date şi analize indică, deja, o încetinire pronunţată a creşterii economice în trimestrul unu din 2025. O evoluţie defavorabilă ar putea fi accentuată de reducerea ratingului de ţară al României. Or, în acest context, economiștii pledează pentru importanţa absorbţiei fondurilor europene, în principal a celor din PNRR, condiţionată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte esenţiale pentru realizarea unor reforme structurale, dar şi pentru contrabalansarea, cel puţin parţială, a efectelor negative ale conflictelor geopolitice.