Bursa de Valori București, un an foarte bun
Bursa de Valori București a avut în 2023 cel mai bun an din istorie.
Mihai Pelin, 01.02.2024, 11:30
2023 a fost anul performanțelor fără precedent pentru piața de capital din România. Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB) a înregistrat maxime istorice la valoarea tranzacţiilor, cu acţiuni şi obligaţiuni, indici bursieri şi valoarea de piaţă a companiilor. A fost realizată cu succes cea mai mare listare de acţiuni din Europa, şi anume cea a Hidroelectrica, în valoare de aproape două miliarde de euro.
Pe 8 decembrie anul trecut, indicele principal BET a depăşit pragul de 15.000 de puncte, pentru prima dată în istorie, încheind anul în creştere cu 32 de procente faţă de 2022. Valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit 38 de miliarde de lei, o creştere notabilă, de 58%, faţă de anul anterior. Cele aproape două milioane de tranzacţii realizate au reprezentat un nivel fără precedent din 2007 încoace.
În acest context, Radu Hanga, preşedintele BVB, a vorbit de cel mai bun an din istorie pentru piaţa de capital. În opinia sa, aceste performanțe demonstrează și, totodată, reconfirmă faptul că proiectele de dezvoltare din ultimii ani merg în direcția potrivită și că piața de capital din România își îndeplinește misiunea de platformă de finanțare a economiei românești. Avem o colaborare excelentă cu autoritățile statului – Guvern, Parlament, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Națională a României – ceea ce este esențial pentru dezvoltarea pieței de capital din România și, în ansamblu, a economiei locale, a mai spus Radu Hanga.
La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al Bursei, a subliniat că 2023 a doborât cu o marjă semnificativă recordurile de lichiditate stabilite în anul precedent într-un context în care numărul de investitori a atins un maxim istoric, iar indicii bursieri au adus randamente substanțiale. Creșterile semnificative în ceea ce priveşte lichiditatea reflectă interesul și încrederea investitorilor în piață, a explicat el. Acest aspect nu doar consolidează poziţia noastră în regiune, ci şi întărește imaginea BVB în atragerea de noi investitori, ceea ce contribuie la dezvoltarea continuă a pieţei de capital din România, a punctat Adrian Tănase.
Prin intermediul a 11 emisiuni de obligaţiuni corporative, emitenții au atras 1,6 miliarde de euro, evidențiind apetitul crescut pentru finanțare. Ministerul Finanţelor a fost, de asemenea, activ pe piața de capital, atrăgând 1,9 miliarde de euro prin titlurile de stat Fidelis.
Dacă anul 2022 a adus pierderi pentru participanţii la sistemul de pensii private, creşterea Bursei şi evoluţia ratelor dobânzilor a condus la un randament excelent pentru acestea în 2023. Profitul de aproape 19 miliarde de lei, aferent participanţilor la pilonul II şi pilonul III de anul trecut, este aproape egal cu tot profitul obţinut din 2008 încoace. Pe de altă parte, numărul investitorilor a ajuns, anul trecut, în toamnă, la peste 168.000, record istoric şi în creştere față de 2022. În ultimii aproape patru ani, numărul de investitori de la BVB s-a triplat.