Fără noi taxe în 2025
România nu va introduce noi taxe, atât timp cât este menținut controlul strict asupra cheltuielilor publice, declară ministrul de resort.

Corina Cristea, 11.03.2025, 11:45
Strategia actuală a Ministerului Finanțelor de la București este de a impune limite lunare și trimestriale pentru cheltuielile instituțiilor publice, astfel încât să fie respectată ținta de deficit bugetar de 7%. Precizarea a fost făcută de ministrul de resort, Tánczos Barna, în cadrul unei emisiuni la TVR Info, în cadrul căreia a explicat că este o muncă dificilă, dar necesară. Ministrul a recunoscut că există presiuni din partea instituțiilor pentru alocarea mai multor resurse financiare, dar a insistat că menținerea unui echilibru bugetar este esențială. În acest context, a transmis un mesaj clar, eliminând astfel speculațiile privind introducerea unor noi impozite sau taxe suplimentare în România: „Dacă păstrăm acest trend, avem toate șansele să nu avem nevoie de niciun alt plan de noi taxe. Nu, în niciun caz”, spune ministrul.
Tánczos Barna a precizat, de asemenea, că luna februarie a fost una „acceptabilă” în ceea ce privește veniturile statului, însă este esențial ca această tendință să fie menținută pe tot parcursul anului. „Drumul este lung, mai avem 10 luni, dar dacă păstrăm acest trend, avem toate șansele să nu avem nevoie de măsuri fiscale suplimentare”, a adăugat el.
Tánczos Barna a discutat recent, în cadrul unui eveniment de profil, cu reprezentanţi din sectoarele financiar, industrie, sănătate, construcţii, economie circulară şi mediu şi automotive despre cele mai importante teme pentru asigurarea echilibrelor macroeconomice, consolidarea rezilienţei şi creşterea competitivităţii. Cu acest prilej, a precizat că reglementările cu privire la “taxa pe stâlp”, impusă pentru construcțiile speciale, vor fi publicate în ultima săptămână a lunii martie. Procesul de elaborare a normelor este deja în derulare, iar, până la finalul lunii, fiecare sector economic va fi invitat la discuții, spune ministrul. Demersurile sunt în acord cu Ordonanța privind măsurile fiscal-bugetare adoptată la finalul anului trecut, care include și așa-numita “taxă pe stâlp”, respectiv calcularea unui impozit de 1% asupra valorii construcțiilor speciale existente în patrimoniul contribuabililor, cu excepția clădirilor pentru care se plătește deja impozit pe clădiri.
Noua taxă include și clădirile din parcurile industriale, științifice și tehnologice, care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. “Înțeleg îngrijorarea unor companii, dar majoritatea firmelor plătesc deja impozite pentru clădiri, hale de producție și alte active care generează afaceri. Este normal ca și acele construcții speciale, care sunt practic corpul businessului, să fie avute în vedere”, consideră ministrul.
Se estimează că, deși unele firme ar putea încerca să transfere costurile noii taxe către consumatori, impactul nu va fi semnificativ comparativ cu cel al unei majorări de TVA.