Măsuri pentru fermieri, transportatori și sistemul sanitar
La București, Guvernul a adoptat noi măsuri, care dau curs revendicărilor fermierilor și transportatorilor
Corina Cristea, 26.01.2024, 11:44
Nemulțumiți, în principal, de impactul politicilor comunitare de mediu și de afluxul de produse agricole ucrainene în UE, care influențează productivitatea și competitivitatea, fermierii din tot mai multe țări europene au recurs la proteste. România, Polonia, Germania, Spania, Lituania, Olanda sau Franța se numără între țările în care fermierii au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile. În România, protestele fermierilor, dar și ale transportatorilor, din ultimele săptămâni, au determinat Executivul de la București să adopte mai multe măsuri ca răspuns la revendicări. Astfel, pentru crescătorii de bovine de carne şi bivoliţe guvernul a decis să aloce aproximativ 72 de milioane de lei (circa 14.5 milioane de euro), iar pentru fiecare animal cuantumul va fi de 100 euro. Pentru crescătorii de suine vor fi acordate aproximativ 126 de milioane de lei (circa 25 de milioane de euro) şi pentru cei care cresc păsări, 152 de milioane de lei (circa 30,5 de milioane de euro). Banii vor ajunge la fermieri până la finalul lunii iunie a acestui an.
Altă formă de ajutor pe care Guvernul o va acorda fermierilor va fi subvenţionarea accizei la motorina utilizată în agricultură. Mai exact, aceștia vor primi sub formă de subvenţie 25% din costul pe care îl au cu motorina pe care o folosesc în agricultură. Pentru fermierii afectaţi de seceta din 2023, Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care permite acestora să-şi amâne plata ratelor la bănci până la redresarea lor economică. În privinţa transportului, venim cu o soluţie ce rezolvă o cerinţă importantă a transportatorilor, a anunțat premierul Marcel Ciolacu – modificăm cadrul legal astfel încât şoferii de TIR să nu mai fie amendaţi pentru expirarea rovinietei în cazul în care sunt timpi mari de aşteptare în vamă.
În același timp, Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că este operaţională o nouă formulă de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguraţilor cu risc ridicat, persoane fizice şi juridice, care deţin autovehicule de transport cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone. Aceasta este una din soluţiile pentru protejarea asiguraţilor RCA negociate cu reprezentanţii transportatorilor şi cu cei ai companiilor de asigurări. Un proiect de lege depus la Senat conţine şi alte măsuri discutate, cum ar fi posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA, certificatul de daună şi monitorizarea electronică prin reţeaua de camere de supraveghere în trafic a valabilităţii asigurării.În ceea ce priveşte angajaţii din Sănătate, s-a convenit o creştere per total a anvelopei salariale în domeniul sanitar de 20% pentru 2024, din care 5 procente au fost deja plătite prin majorările bugetare pe care le-au resimţit şi angajaţii din Sănătate, începând cu 1 ianuarie