Parteneriat strategic reafirmat
Parlamentari americani şi români pledează pentru consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări.

Bogdan Matei, 16.04.2025, 12:34
Cu o nouă administraţie, condusă de republicanul Donald Trump, care excelează în mişcări neprevăzute, Statele Unite au în Congres o instituţie care promite stabilitate şi predictibilitate. E ceea ce-şi doreşte şi România, aliata americanilor în cadrul NATO şi legată de aceştia, de două decenii, printr-un parteneriat strategic.
Opt membri ai Congresului Satelor Unite, deopotrivă democraţi şi republicani, s-au întânit, marţi, la Bucureşti cu preşedintele interimar Ilie Bolojan, cu premierul Marcel Ciolacu, cu senatori şi deputaţi români, de la putere şi din opoziţie.
Congresmanul Vern Buchanan, republican de Florida, le-a declarat jurnaliştilor autohtoni că „scopul discuţiilor este de a întări relaţiile bilaterale, să le ducem la un alt nivel. Avem multe companii aici care creează multe locuri de muncă şi vrem să mărim numărul acestora. Ţara dumneavoastră este importantă pentru noi.”
Interlocutorii români ai delegaţiei americane au precizat, ulterior, că nu s-a discutat despre retragerea celor 1.700 de soldați americani de pe teritoriul României, ipoteză vehiculată după instalarea lui Trump la Casa Albă.
Revenirea în cărţi a României pentru programul Visa Waiver, suspendat de actuala administraţie, după ce fosta echipă executivă democrată Joe Biden îl fixase în martie 2025, a fost un alt subiect de pe agenda discuţiilor de la Bucureşti.
„I-am rugat pe colegii noștri americani să observe eforturile pe care România le-a făcut în ultimii ani, eforturi consfințite și prin accederea în acest program; ne bazăm în continuare pe sprijinul lor pentru a finaliza această suspendare cât mai repede posibil” – a spus deputatul Daniel Suciu.
Altminteri, după anularea scrutinului prezidenţial de la sfârşitul anului trecut, România a învăţat lecţiile necesare şi instituţiile statului sunt angajate să asigure desfăşurarea corectă şi transparentă a alegerilor, în deplin acord cu standardele democratice – a afirmat preşedintele interimar Ilie Bolojan, la întâlnirea cu membrii Congresului.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii au fost abordate principalele domenii ale parteneriatului strategic, cu accent pe componenta de securitate, pe cooperarea economică şi pe perspectivele de dezvoltare ale relaţiei bilaterale.
Delegaţia americană a ajuns, luni seară, în România, de la Chişinău, unde cei opt membri ai Congresului au avut o întâlnire cu preşedinta Republicii Moldova vecine (ex-sovietică, majoritar românofonă), pro-occidentala Maia Sandu. Aceasta a mulţumit pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor de Statele Unite la modernizarea instituţiilor publice, la consolidarea rezilienţei energetice şi la apărarea suveranităţii Republicii Moldova în faţa ameninţărilor externe.