Românii şi creditele bancare
UE ar putea garanta plata unor împrumuturi acordate de bănci companiilor, în încercarea de a îmbunătăţi accesul acestora la finanţare, mai ales în sudul Europei, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Corina Cristea, 13.06.2013, 12:30
România nu face notă discordantă cu restul ţărilor europene în ceea ce priveşte activitatea de creditare a populaţiei, aflată în prezent la un nivel foarte scăzut. Reticenţa românilor faţă de bănci este explicabilă. Deşi nivelul şomajului în România nu este la cote alarmante, criza încă îşi face simţite efectele, iar incertitudinea locurilor de muncă îi face pe cei care ar avea nevoie de un credit să se gândească de două ori înainte de a începe un demers în acest sens. Băncile, la rândul lor, se axează în principal pe împrumuturile acordate companiilor, deoarece riscurile asociate creditării persoanelor fizice sunt prea mari în această perioadă. Motivul: de cele mai multe ori cererea de finanţare vine din partea celor care au ajuns în situaţii disperate, a explicat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, la un forum de specialitate.
Relansarea creditării este strâns legată de reluarea unei creşteri economice sustenabile în România, a subliniat Radu Graţian Gheţea, potrivit căruia „în prezent, deşi băncile au suficienţi bani, nu prea există cerere solvabilă pentru împrumuturi”: În momentul în care apar semnele creşterii economice şi avem creştere economică pentru o perioadă de câteva trimestre, automat încep să apară solicitări de credite bancabile (n.red. bancabil – raspunde exigenţelor BNR). De ce? Pentru că începe să existe piaţă, începe să existe cerere. Acum, foarte puţine proiecte sunt bancabile. Sunt pe nişte domenii unde se poate vorbi de mai multă siguranţă. Unul ar fi: tot ce atinge fondurile europene, deci cu cât sunt implicate fonduri europene, cu atât afacerea devine mai bancabilă; agricultura, care e mult mai performantă decât creditul în alte domenii – creditul în agricultură e mai performant – şi, până acum, sunt administraţiile publice locale.”
Principalele provocări care stau în faţa sectorului bancar în perioada următoare, spun cei din domeniu, sunt legate de gestionarea creditelor neperformante în creştere, de necesitatea recâştigării încrederii clienţilor în instituţiile de credit şi de numărul mare de insolvenţe, multe chiar voluntare, înregistrate în rândul companiilor.
Pe de altă parte, bancherii spun că este loc pentru dezvoltarea creditului în lei, mai ales în condiţiile în care fluctuaţiile cursului de schimb îi dezavantajează pe cei cu împrumuturi în valută. În plus, şi dobânzile la creditele în moneda naţională vor scădea în perioada următoare sub 10% pe an, reducându-se astfel din diferenţa de costuri faţă de cele în valută.