S&P menţine ratingul României
România păstrează ratingul de țară în categoria recomandată investițiilor („BBB-” pe termen lung), însă cu perspectivă negativă, ceea ce reflectă o încredere fragilă.

Daniela Budu, 25.07.2025, 12:00
Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s menţine rating-ul României în categoria recomandată investiţiilor („BBB-” pe termen lung), dar şi perspectiva negativă după primul pachet de măsuri fiscale asumat de Guvern. Apreciază că Executivul de la București a adoptat rapid setul de măsuri de consolidare financiară a statului, aceasta fiind cea mai importantă încercare de corecţie fiscală a României de la criza globală din 2008. În acelaşi timp, avertizează că planurile Guvernului de reducere a deficitului se lovesc de un context economic dificil şi de riscuri politice. Experţii S&P transmit că se aşteaptă ca măsurile de reformă să pună la încercare coeziunea coaliţiei guvernamentale în următorii doi ani.
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, spune că evaluarea este un nou semnal de încredere din partea pieţelor internaţionale. El consideră că agenţia a validat, astfel, faptul că disciplina bugetară este nu doar necesară, ci şi posibilă, fiind esenţial să fie duse la capăt şi următoarele pachete de reformă. De altfel, evaluările agenţiilor internaţionale de rating influenţează dobânzile la care statul se împrumută şi încrederea investitorilor externi. Iar preşedintele USR (la co-guvernare), Dominic Fritz, a transmis că păstrarea ratingului de ţară este doar ‘un respiro’ pentru România, nu o garanţie. Ratingul rămâne neschimbat, însă perspectiva este în continuare negativă, se arată într-un comunicat transmis de USR.
Amintim că la mijlocul acestei luni, prim-ministrul Ilie Bolojan şi ministrul Finanţelor le-au prezentat reprezentanţilor Standard & Poor’s principalele măsuri fiscal-bugetare adoptate de Guvern şi măsurile aflate în pregătire, pentru eficientizarea activităţii companiilor de stat şi o gestionare mai riguroasă a resurselor publice. Au dat asigurări, atunci, că Executivul va continua procesul de consolidare fiscală graduală şi va menţine un dialog deschis cu partenerii instituţionali şi agenţiile de rating.
Și agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că implementarea celui mai recent pachet de consolidare anunţat de autorităţile de la Bucureşti se va reflecta în noile sale previziuni fiscale revizuite, ce vor fi publicate pe 15 august. Potrivit acesteia, o consolidare fiscală semnificativă va pune presiune asupra creşterii economice, iar riscurile de implementare nu pot fi excluse. Dar Guvernul a transmis că este hotărât să echilibreze finanţele publice şi să pună în practică politici economice responsabile.
La rândul său, agenţia de evaluare Moody’s consideră măsurile fiscale asumate de Guvernul de la București drept ‘un pas important’ pentru echilibrarea bugetului. Reprezentanții Moody’s avertizează, însă, că este obligatorie respectarea tuturor ţintelor din program, iar accesarea fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență şi din bugetul Uniunii Europene este esențială.