Sprijin european pentru Republica Moldova
La Chișinău a avut loc Forumul de Integrare Europeană.
Leyla Cheamil, 27.11.2024, 11:45
„Să lucrăm împreună, cu încredere și dragoste de țară, ca să transformăm Republica Moldova într-un stat european, prosper și sigurˮ. Aceasta este declarația șefului statului ex-sovietic, majoritar românofon, Maia Sandu, făcută în cadrul celei de-a 10-a ediții a Forumului privind Integrarea Europeană organizat la Chișinău. Aceasta a subliniat că ţara sa marchează un nou capitol al istoriei – consemnarea în Constituţie a obiectivului aderării la blocul comunitar.
Să amintim că, în martie 2022, Republica Moldova și-a depus cererea pentru a fi acceptată în Uniunea Europeană, la doar câteva zile după declanşarea invaziei ruse în Ucraina vecină. Într-un timp record, în iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană şi a decis să-i acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderare. În urma progreselor înregistrate de acest stat, liderii Uniunii au decis să deschidă negocierile de aderare şi au invitat Consiliul să adopte rapid proiectul de cadru de negociere.
„În ciuda propagandei anti-Uniunea Europeană şi a tentativelor Kremlinului de a ne întoarce din drum, cetăţenii moldoveni au arătat că valorile europene sunt şi valorile lorˮ, a spus Maia Sandu. Ea a făcut trimitere la referendumul constituţional din octombrie, în urma căruia a fost modificată Constituţia şi la care parcursul european a fost inclus drept obiectiv strategic.
Maia Sandu: „Suntem într-o cursă contracronometru. Fereastra de oportunitate se poate închide la un moment. Dorinţa Kremlinului de a transforma Moldova într-o zonă gri sau gubernie este puternică. Dacă nu acţionăm acum, peste 10 ani ne vom regăsi tot aici, discutând despre integrare europeanăˮ.
Maia Sandu a mai spus că reforma justiţiei, dezvoltarea economiei şi securitatea sunt principalele priorităţi naţionale pentru a pregăti statul pentru integrarea europeană până în 2030.
Săptămâna trecută, Regatul Unit şi România şi-au oferit sprijinul pentru Republica Moldova în combaterea efectelor invaziei ruse în Ucraina începute în urmă cu peste 1.000 de zile, iar Londra a semnat un nou acord de parteneriat în domeniul securităţii şi apărării cu Chişinăul. Potrivit unei declaraţii a Ministerului de Externe de la Londra, parteneriatul cu Chişinăul în domeniul securităţii vizează „construirea pe baza cooperării extinse între cele două ţări şi consolidarea rezistenţei Republicii Moldova împotriva ameninţărilor externe”.
Miniştrii de Externe britanic şi român, David Lammy, respectiv Luminița Odobescu au vizitat Republica Moldova la doar două săptămâni după ce preşedinta proeuropeană Maia Sandu a fost realeasă în funcţie. Şefa diplomaţiei de la București, Luminiţa Odobescu, a salutat rezultatul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova şi a afirmat că reuniunea trilaterală a evidenţiat „hotărârea României şi a Regatului Unit de a lucra împreună pentru sprijinirea fermă a Republicii Moldova”.